Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Пораст извоза сушене шљиве, очекује се наставак тог тренда
Вести

Пораст извоза сушене шљиве, очекује се наставак тог тренда

29

Извоз сушене шљиве из Србије је у 2020. износио осам милиона евра, што је 1,3 милиона евра више него у 2019. години, а у Привредној комори Србије очекују даљи тренд раста извоза.

Извозна цена се кретала од 1,5 до два евра по килограму, а сушена шљива се и даље највише извози на тржишта Русије, Словеније, Хрватске и Француске.

Прошле године је извезено 4.158 тона сушене шљиве, а у ПКС за Танјуг наводе да Србија има просечну годишњу производњу од око 6.000 тона сушене шљиве.

Највећа производња суве шљиве је у Колубарском ,Топличком и Шумадијском округу.

У ПКС објашњавају да свежа шљива намењена за сушење треба да се одликује крупним плодовима одговарајућег спољашњег изгледа, флексибилне покожице, златно-жутог меса, повољног односа месо-коштица и треба да је убрана у фази оптималне зрелости за овај вид прераде.

Да би се обезбедио стандардан квалитет сушене шљиве за домаће и инострано тржиште, треба изабрати погодне сорте шљива за сушење, а у ПКС кажу да су сорте које су препоручљиве за производњу за ову намену пожегача, стенлеј, ваљевка, чацанска родна…

Иначе, укупна производња шљиве у 2020. износила је 582.547 тона, од чега у региону Шумадије и западне Србије 388.894 тона, што представља скоро 67 одсто укупне производње шљиве.

У ПКС кажу да укупна површина под засадима шљиве у 2020. години износи 73.010 хектара, са просечним приносом од скоро осам тона по хектару, што је за око три одсто виши принос у односу на претходну годину.

Петогодишњи просек производње шљиве износи око 474.740 тона.

У 2020. години извезено је 31.996 тона шљиве, од чега чак 86 одсто свеже шљиве или 27.544 тоне.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup