У Петровој кући чува се историја

У Петровој кући чува се историја

Топола – Јединствена историјска колекција вредних експоната породице Карађорђевић чува се на Опленцу у Петровој кући. У сваки предмет уткана је богата историја која се вековима препричавала и пажљиво чувала од заборава.

„Тајна вечера добијена је двадесетих година прошлог века на дар од Патријаршије Јерусалимске, налазила се у цркви на Опленцу до 1941. године. Поред ове изузетно вредне слике у канцеларији краља Петра чувају се руске иконе. Такође, породица Карађорђевић оставила је неколико сандука са породичним драгоценостима који су били различито нумерисани. Сандук 23 је био украден и касније је пао у немилост Адолфа Хитлера који је те предмете предао у народну банку Србије да би касније били враћени, то је сабља краља Александра направљена од сребра, злата, 47 брилијаната и четири рубина, на којој су на корицама биле исписане битке на којима је краљ учествовао. Та сабља се види на сликама које су радили Паја Јовановић и Урош Предић“, рекао је за ТопПрес управник Задужбине краља Петра I Драган Рељић.

Тајна вечера, фото: ТопПрес

Поред слика, бележница, крокодилске ташне краља Александра у Петровој кући се чувају и предмети краљице Марије.

„Сачувана је једна тијара дијадема од укупно пет, као и прамен косе који је одсекла и закачила за тијару. Њене бележнице у којима је сликала јер се бавила уметношћу“, потврђује Рељић.

На овом месту се налази и велики број икона са Атоса са Хиландара, највећа колекција светогорских икона ван територије Атоса.

Експонати породице Карађорђевић, фото: ТопПрес

„Композиција Благовести изграђена је у маслиновом дрвету, у дуборезу. Чаше које су служене на крунисању краља Петра, ратни дневници из 1915/16 године, устав Обреновића, ту се такође чува врло вредна икона коју је краљ Петар пренео преко Албаније, од двадесет четворокаратног злата и платине, чувају се и два кандила која су направљена од сребра и белог и жутог злата а преживела су други светски рат. Кућа у којој је живео краљ Петар први 1935. године постала је музеј венаца овај Музеј је један од најстаријих у Србији“, наглашава управник.

Првобитна слава Карађорђевића, икона свети Климент папа римски, и икона коју је као славу преузео краљ Петар I, Свети Андриј првозвани, красе зидове Петрове куће на Опленцу.

На Опленцу се још увек чувају сандуци Карађорђевића, фото: ТопПрес

„После великих трагедија које су пратиле породицу Карађорђевић краљ Петар је, пошто је изгубио супругу и дете на порођају тражио да се промени слава, верујући да га прати лоша срећа. До 1890. године крсна слава Карађорђевића била је Свети Климент“, каже Драган Рељић.

Обимна архива као и лични преписи, предмети и документа историје српског народа сачувани су од пропадања. Према речима овдашњег управника Задужбине у плану је да Топола добије музеј Првог светског рата.

ТопПрес

Славске иконе и кандила, фото: ТопПрес

KOMENTARI