Ускоро почиње да ради портал е-Здравље

Ускоро почиње да ради портал е-Здравље

Портал е-Здравља званично ће бити пуштен у рад за неколико недеља, каже државни секретар Министарства здравља Берислав Векић и наводи да ће сваки пацијент добити свој бар-код помоћу кога ће се конектовати на тај портал.

На панелу „Е-услуге по мери грађана“ одржаном у оквиру конференције „Подаци и еУправа: Искра будућности“, а на коме су учествовали и министри просвете и рада, Младен Шарчевић и Зоран Ђорђевић, Векић је рекао да ће на порталу е-Здравље пацијенти моћи да виде своју комплетну медицинску документацију, лабораторијске анализе, као и комплетну радиолошку дијагностику.

Пацијент ће, каже, моћи преко тог портала да упуте писмо изабраном лекару специјалисти и субспецијалисти и да траже одређене савете које је могуће остварити том врстом комуникације, без клиничког прегледа.

„На тај начин желимо да направимо припрему за увођење теле- медицине код нас. За сада, законски оквири то не дозвољавају, али практично са овим порталом створићемо предуслове за увођене и теле-медицине“, каже Векић.

Како је објаснио, портал ће омогућити пацијенту из Београда који се затекне, на пример, у Нишу или Новом Саду, да добије увид у медицинске налазе и тако да неће морати поново да пролази кроз неке дијагностичке процедуре које су већ урађене.

„У било којој установи отварањем тих података имаће могућност да види све снимке дијагностичких процедура, а не да поново ради магнет или скенер“, каже Векић.

Портал ће, каже, омогућити и боље функционисање скрининг програма.

Векић је рекао и да се већ неколико година спроводи скрининг програм за рак грлића материце, рак дојке и дебелог црева, али наводи да је одзив слаб, испод 30 одсто.

„На овај начин ћемо остварити бољу комуникацију преко рачунара и преко мобилне апликација са суграђанима и подсећати их када је њихов термин за скрининг“, додао је.

Пацијентима ће, каже, бити омогућено да направе подсетник за узимање терапије, а кад је реч о дигитализацији у здравству, подсећа да је пре пет година уведен Интегрисани здравствени информациони систем, те да се ради на увођењу регистра пацијената оболелих од дијабетеса.

Наводи и да је од октобра 2017. године издато 176,3 милиона е-Рецепата, да их је током прошле године било 95,3 милиона и да је њихово увођење за 30 одсто смањило одласке изабраном лекару само због терапије.

Министар просвете Младен Шарчевић је поводом дигитализације у образовању рекао да су, између осталог, уведени е-Дневник, електронски упис у школе, информатичка одељења и дигиталне учиниоце, а да се ради на увођењу е-Уџбеника и јединственог информационог система у образовању.

Министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић најавио је унапређење система е-Беба, израду дигиталних социјалних карата, као и обједињавање података ПИО фонда, а да је намера да се успостави интегрисани систем социјалне заштите.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI