Вакцинација против коронавируса могућа већ од септембра

Вакцинација против коронавируса могућа већ од септембра

Ових дана очекују се резултати прве клиничке студије вакцине против вируса корона, а уколико се ефикасност покаже и у другој и трећој фази које предстоје током лета, већ од септембра кренуће вакцинација, каже директор компаније AstraZeneca за Србију Александар Трипковић.

Британски произвођач лекова „AstraZeneca“ потписао је уговор о партнерству са универзитетом Оксфорд који има дугогодишње искуство у развоју вакцина.

Трипковић је, на онлајн конференцији „Здравство у Србији после пандемије“ коју је организовала Color Press Group, рекао да је вакцина показала ефикасност на животињама – мишевима и мајмунима, и да се очекују резултати прве фазе клиничке студије.

„Улази се у другу и трећу фазу студије током лета, где ће бити тестирано више од 30.000 пацијената. Уколико се покаже ефикасност, већ од септембра кренуће вакцинација по редовној процедури“, навео је Трипковић.

Према подацима Светске здравствене организације (СЗО) седам вакцина-кандидата су у првој или другој фази клиничких испитивања.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI