Вакцину против грипа требало би да приме сви

Вакцину против грипа требало би да приме сви

Крајем октобра почеће имунизација против грипа, најмасовнијег сезонског заразног обољења. До тада треба да стигне нешто мање од 290.000 доза, боље, четворовалентне вакцине. Докторка Дарија Кисић Тепавчевић из Института „Батут“ рекла је за РТС да би вакцину против грипа требало да приме сви. Она је индикована за све особе укључујући и труднице, истакла је докторка.

Ове године наручено је око 48.000 више вакцина, а Институт „Батут“ је дао тај предлог.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, докторка Дарија Кисић Тепавчевић из „Батута“ је рекла да је сам поступак око набавке вакцина прилично сложен.

„Од онога момента када проценимо које су нам потребне количине, до момента када добијемо вакцине треба нам пар месеци, обично од четири до шест месеци“, рекла је она.

Према њеним речима, када је у питању вакцина против грипа, прича је сложенија јер се вирус мења сваке године.

„Тако да се залихе вакцине не могу направити јер ону вакцину коју смо користили прошле године – више неће бити актуелна ове године, тако да су осетљиве приче око процене потребних количина“, каже Кисић Тепавчевић.

Када је у питању обухват вакцинацијом против грипа прошле године, он је био најбољи у последњих десет година, истакла је докторка.

„Изузетно смо поносни на пораст нивоа свести о значају и потреби за овом вакцином а један од параметара на основу којих се врши процена је и утрошена количина вакцина у претходној сезони. Прпеознали смо да је генерално порасла свест о значају вакцина и онда смо желели да је учинимо доступном – бесплатном за што већи број грађана, тако да су ове године уложени напори и набављено је готово 50.000 вакцина више“, истиче докторка.

Три основна типа вируса 

Указала је да постоје три основна типа вируса – А, Б и Ц. А се највише мења, Б може да изазове епидемију. У вакцини увек постоји комбинација претпостављајућих сојева вируса који ће да буду за одређену сезону.

Претходне вакцине су биле тровалентне – садржале су два типа А и један Б.

Кисић Тепавчевић каже да од прошле године имамо свеобухватнију вакцину, четворовалентну коју смо набавили за ову годину и придружили се најсавременијим земљама у свету.

„Она покрива два соја А и два соја Б, који ће сој бити доминантнији тешко је проценити, али оријентационо имамо два соја, а један је доминантнији – у сезони 2017. и 2018. у више од 60 одсто случајева било је проузроковано типом Б. Прошле године је то био мањи број, сада је засигутно да имамо свеобухватнију вакцину која ће у већем проценту да штити“, објснила је Кисић Тепавчевић.

Вакцину против грипа требало би да примимо сви, она је идикована за све особе укључујући и труднице, за старије од шест месеци, препоручила је докторка.

Ризичне групе људи 

Препознато је да одређене особе имају већи ризик за настанак компликација па и могући смртни исход.

„Прошле године видели смо да је био велики број смртних исхода широм света. Велики обухват имунизациом је допринео да смо имали значајно мању смртност него регион и многе земље у Европи. Људи из ризичних група су се вакцинисали на време“, каже она.

Ризичне групе су особе са хроничним обољењима, пре свега са респираторним обољењима, кардиоваскуларним, бубрежном дисфункцијом, метаболичким обољењима…

Како каже и гојазне особе су под већим ризиком, као и труднице.

„Треба заштити децу нарочито која имају бронхијалну астму. Деца старија од шест месеци до пет година када се заразе дуже носе вирус него одрасли, око две недеље, па је већа могућност даљег ширења инфекције“, истакла је Тепавчевићева.

Објашњава да од момента примања вакцине одмах почиње да се ствара имунегеност али је потребно две до три недеље да би се створила довољна количина антитела која би нас одбранила од инфекција. Поствакцинални имунитет је до годину дана.

ТопПрес/ Извор: РТС

KOMENTARI