По начину на који су се изборили да им ова жетва буде берићетна верујем да ће се ратари тако изборити, сложно и аргументовано, и за примерену цену, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

Он је на отварању манифестације „Жетвени дани“ у селу Плавна у општини Бач рекао да пољопривредници „могу да рачунају на своју државу, своју владу и на свог председника“.

„Сад знамо шта значи пшеница и да бисмо о њој размишљали требало је да се догоде неке геополитичке ствари, али немојмо да заборавимо – проћи ће ово као што је све пролазило“, поручио је Кркобабић.

Манифестација је протекла у неформалној атмосфери и добром расположењу у ишчекивању првих плодова рада вредних ратара, а Јаника Месарош, директор земљорадничке задруге „Низине“ из Плавне казао је да захваљујући високим улагањима у производњу и свим примењеним агротехничким мерама и уз поштовање плодореда у тој задрузи имају приносе до седам тона по хектару.

Председница Задружног савеза Војводине Јелена Несторов Бизоњ навела је да је цена производње пшенице по хектару око 50 одсто виша од прошлогодишње.

Она је рекла да цена која покрива трошкове производње за просечни принос од 4.250 килограма по хектару износи 38,53 динара по килограму за пшеницу рода 2022. године.

„Као Задружни савез настојимо да се кроз државне мере обезбеди тржишна цена којом се најмање покривају трошкови производње, као и да се произвођачима обезбеди смањење трошкова будуће производње кроз регресирано дизел гориво и повећање подстицаја“, рекла је председница Задружног савеза Војводине.

Домаћини 15. „Жетвених дана“, традиционалне манифестације у организацији Задружног савеза Војводине, биле су задруге „Низине“ из Плавне и „Ловренац“ из оближњег села Младеново.

Овим догађајем скреће пажња на значај производње пшенице, као стратешког производа за националну прехрамбену сигурност, а будући да су задруге, преко које се обавља промет пшенице, окосница опстанка и развоја ових пограничних села, ово је важан дан за све задругаре и становнике села Плавна и Младеново.

Обе задруге је за унапређење рада бесповратним средствима подржало Министарства за бригу о селу.

Инаце, из програма финансијске подршке задругама који је спроводио Кабинет министра Кркобабића, а наставило Министарство за бригу о селу, у Јужнобачком округу уложено 279 милиона динара у протеклих пет година.

Само у том округу подржан је рад 19 земљорадничких, углавном старих задруга, које су окоснице опстанка ових сеоских средина.

ТопПрес/ Извор: Танјуг