Топола –  Тридесетогодишњи Димитрије Петровић из Липовца наставио је стопама својих предака и већ неколико година успешно се бави производњом грожђа и вина. Породична винарија са традицијом и производњом вина коју је Димитрије назвао „ДИКА“ од почетних слова његовог и сестриног имена представља спој наслеђеног знања и љубави према виноградарству, пружајући аутентична вина која  најбоље осликавају карактер и посвећеност породичне традиције справљања вина која на овом поднебљу имају посебан укус и мирис.

„Ми као породица Петровић имали смо удела у оснивању Венчачке виноградарске задруге и ајде да кажем да су ти неки почетци управо од тад, чукундеда па прадеда, деда, отац и на крају сам ту ја. Када смо почели, било је  неколико домаћих  аутохтоних сорти,  Прокупац, Sauvignon blanc, Вранац, Смедеревка, имали смо око три хектара у периоду између два Светска рата. Сада смо на површини од око два хектара, сорте Вранац, Прокупац, Тамјаника, Мерло, Caberne Franc“, каже за ТопПрес овај млади винар из Липовца.

Фото: ТопПрес

Тренутни капацитет његове винарије је око  7000 литара за сада,  али Димитрије има у плану проширење засада самим тим и винарије.

„Подизаћемо нове засаде и идемо даље,  Липовац је већ у врху винарства за десетак година   себе видим у проширењу производње и дефинитивно остајем у овој причи, јер  свака боца вина из  наше винарије  носи причу о пажљиво одабраном грожђу из сопствених винограда, стварајући посебан доживљај за љубитеље квалитетних вина. Чуваћемо оно што су нам преци оставили у аманет уз додатак модерног и иновативног“, закључује Димитрије.

Виногради винарије  ДИКА  смештени су у подножју планине Венчац, где је надморска висина  342 метра са карактеристичном ружом ветрова.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес