Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

За недељу дана уништенa тона хране из Мађарске

foto tanjug
11

Упркос забрани увоза меса у Србију због појаве болести афричке куге код северних суседа, ветеринарски инспектори запленили су и уништили у протеклих седам дана око 1.000 килограма хране, меса и месних прерађевина које су грађани унели из Мађарске у нашу земљу.

Иако је Министарство пољопривреде крајем априла забранило увоз свињског меса и производа од меса из Мађарске, а на граничним прелазима су појачане контроле ветеринарске инспекције, ипак, на пијацама у Србији могу се купити месне прерађевине из Мађарске које су у нашу земљу најчешће ушле у пртљажнику аутомобила.

“Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је у сарадњи са Царинском полицијом и Управом полиције спровело више заједничких контрола и више од тону робе је одузето у последњих недељу дана”, каже начелник Ветеринарске инспекције Зоран Ивановић.

Ситуација у Мађарској, што се тиче афричке куге, тренутно је под контролом, објашњава Ивановић за Танјуг, али је недавно Ветеринарска инспекција у Србији добила информацију да се на североистоку Мађарске појавио још један случај афричке куге.

“Ветеринарска инспекција не може бити присутна у свако време и на сваком месту и зато је сваки потрошач уствари инспектор који може да сугерише ветеринсрској инспекцији ако постоје неки проблеми”, каже Ивановић.

У Србији, напомиње, нема назнака да би болест могла да се појави, али апелује на грађане да храну, посебно сада у летњим месецима, купују само на местима која су под контролом инспекција и где се храна чува у расхладним витринама.

Објашњава да заплењена храна у Србију није дошла илегалнима каналима већ је превезена колима, те апелује и на царинске службе да појачају надзор над возилима која улазе у нашу земљу.

У Ветеринарској инспекцији објашњавају да се живинско месо, како у продавницама тако и на пијацама, мора чувати на температури од два степена, храна животињског порекла (месне прерађевине, саламе, виршле…) на четири степена, а млечни производи на осам, јер, кажу, бактерије у храни која се не чува на тим температурама се умножавају на сваких 20 минута.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup