Адвокати данас обустављају рад из протеста

Адвокати данас обустављају рад из протеста

Адвокати у Србији поново ће данас обуставити рад на један дан из протеста што нема видљивих помака и конкретних резултата у расветљавању кривичних дела напада на адвокате, посебно због обуставе комуникације са Републичким јавним тужилаштвом у вези са расветљавањем убиства адвоката Драгослава Мише Огњановића 28. јула.

За данас у подне је планирана и конференција за новинаре Адвокатске коморе Србије.

Због убиства Огњановића, када је рањен и његов син, адвокати су почетком августа обуставили рад на недељу дана, а тада су најавили да ће протести бити одржавани све док се не буду видели конкретни помаци у истрагама поводом напад на адвокате.

Адвокатура је незадовољна и због, како кажу, поступања Републичког јавног тужилаштва које је због наводне заштите интереса истраге убиства адвоката Огњановића, прекинуло комуникацију са представницима Адвокатске коморе Србије.

Протестом адвокати Србије желе да подсећају јавност на неопходност делотворне заштите адвоката у вршењу адвокатске службе, што је, истичу, претпоставка за функционисање правосуђа у свакој правној држави.

АКБ и АКС су поздравиле рад Сталног тела за праћење напада на адвокате због увођења новог кривичног дела „Напад на адвокате“, као и на доношењу Општег обавезног упутства свим тужилаштвима за хитно поступање поводом кривичних дела учињених на штету адвоката.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI