Фото: ТанјугФото: Танјуг

Адвокатска комора Србије (АКС) обележила је јуче 156. годишњицу адвокатуре Србије и Дан адвокатуре Србије свечаном академијом у Дому Народне скупштине.
Свечаној академији присуствовали су највиши званичници српског правосуђа, међу којима и министарка правде Нела Кубуровић, председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић, председници апелационих судова, струковних и професионалних удружења као и европске адвокатуре.

“Управо присуство представника европских и светских адвокатских организација показује да је Адвокатска комора Србије уважени члан међународне породице адвокатуре”, поручио је председник АКС Виктор Гостиљац захваливши свим гостима на присуству.

Гостиљац је подсетио да је нови Управни одбор АКС почео свој мандат у септембру прошле године, са првим задатком да се уреде односи међу регионалним адвокатским коморама, како би се поштовала статутарна правила и прекинули сукоби у српској адвокатури.

“Мислим да смо у томе успели. Данас су овде присутни сви председници адвокатских комора у саставу АКС”, истакао је Гостиљац.

Он је указао да у српској адвокатури данас постоји консензус око свих важних питања која су од значаја за адвокате, почев од уставног положаја до важних закона.

Указујући на изазове који су пред адвокатуром у наредном периоду председник АКС је поменуо доношење доброг новог Закона о адвокатури и очување адвокатуре као уставне категорије.

Осврнуо је и на историју адвокатуре у Србији, почев од 1862. године, када је усвојен први Закон о јавним правозаступницима.

Он је истакао дугогодишњу борбу те професије за заштиту права свих грађана, нарочито у периоду пре и после ИИ светског рата.

Министарка правде Нела Кубуровић, обраћајући се на скупу, рекла је да адвокати као нераскидиви део правосудног система, својим свакодневним деловањем штите права и правне интересе, доприносе остваривању и унапређивању људских права, али и унапређењу самог правосудног система.

У том контексту је оценила да је адвокатура партнер Владе Србије и правосудног система, и изразила наду у јачање даље сарадње.

Она је најавила измене неколико закона у којима ће сарађивати са адвокатуром као што су Закон о адвокатури, Закон о парничном поступку, Закон о извршењу и обезбеђењу и изразила наду да ће доћи до компромиса када је у питању Закон о бесплатној правној помоћи.

Честитајући адвокатима Дан адвокатуре, Кубуровић је изразила уверење да ће у наредном периоду заједничким напорима побољшавати квалитет и ефикасност правде у Републици Србији и унапређивати положај и улогу адвокатуре.

ТопПрес/ Извор: Тањуг