Топола –  Општину Топола данас су посетили амбасадори Бразила, Едуардо Ботељо Барбоса и Републике Кипра, Димитриос Теофилакту. Повод посете двојице амбасадора била је кампања „Зелена Србија“ у оквиру које су њихове екселенције симболично засадиле по једну зимзелену биљку на простору око Дома здравља „Свети Ђорђе“.

Фото: ТопПрес

„Велико ми је задовољство што испред општине Топола данас имам прилику да угостим два амбасадора која су дошла да подрже акцију озелењавања Тополе. Бити део једне овакве кампање је саставни део визије озелењавања коју смо зацртали у Тополи. Општина Топола је у сарадњи са ЈКСП ‘Топола’ покренула низ акција озелењавања нашег града, од поделе садница нашим школама до доделе 100 садница белог јасена у оквиру кампање ‘посади свој хлад’, до данашње акције под покровитељством СРБ атома и уз подршку амбасада Бразила и Кипра. Кроз сваку акцију идемо корак по корак ка изградњи Тополе као зеленог града Србије. У овој акцији определили смо се за уређење и озелењавање комплетног простора испред нове зграде Дома здравља, садњом 75 различитих биљних врста. Простор поред паркинга испред Дома здравља је ангажовањем радника комуналног предузећа и уз подршку наших пријатеља озелењен и даје нову свежину посетиоцима Дома здравља што је у овој ситуацији веома важно. Општина Топола ће наставити да учествује у свакој акцији која доприноси заштити наше животне средине и унапђењу живота наших грађана“, рекао је  Игор Петровић, председник општине Топола на данашњем скупу.

Игор Петровић, председник општине Топола, фото: ТопПрес

О значају ове кампање говорио је амбасадор Бразила Едуардо Ботељо Барбоса који је нагласио да кампање попут ове треба спровести широм Србије.

„Овај пројекат је веома драг мојој души и мојој земљи. Бразил је међу 18 земаља са највећим бројем биодиверзитета и има 20 одсто свих врста. Ми смо земља која зна сву тежину одговорности климатских промена и не пропуштамо такву одговорност. Сви аспекти друштвени и економски имају везе са човековом околином, све ово је део једне веома тешке међународне дебате чији је циљ одрживост човекове околине. Као земља у развоју, моја земља зависи и од смањења сиромаштва а повећања очувања околине. Имамо изузетне успехе који укључују одрживу употребу човекове околине и чине нас трећим на свету произвођачем хране  након Кине и САД- а и други смо извозник након САД. Ми намеравамо да искористимо ове потенцијале одговорно према човековој околини, Бразил је потписао споразум у Паризу и веома се држи тога. Свиђа ми се ова кампања Зелена Србија и све у Србији. Ово би требало поделити свуда по Србији јер треба да развијамо парламентарну и пријатељску свест“, изјавио је амбасадор Бразила Едуардо Ботељо Барбоса приликом данашње посете Тополи.

Амбасадор Бразила, Едуардо Ботељо Барбоса, фото: ТопПрес

Колико је ова кампања битна указао је амбасадор Кипра Димитриос Теофилакту. Он је истакао да је први пут у Тополи и да су кампање попут ове од великог значаја за мање општине.

„Увек је задовољство бити у неком малом граду у Србији, јер је то срце Србије, аутентична Србија. Држави као што је Кипар је приоритет заштита човекове околине. Такође имам јак личан интерес у заштити животне околине јер сам убеђен да ми имамо највећу одговорност у одржавању и поправљању штете што се тиче човекове околине и то долази из моје душе и није фраза, ако желимо да одржимо наш квалитет живота и оставимо за нове генерације. Из мог искуства рад са локалним властима је кључан за циркуларну економију, важно је имати план. Кипар има план за отпад и имамо велике акције да то спроведемо“, изјавио је амбасадор Републике Кипар Димитриос Теофилакту.

Амбасадор Републике Кипар, Димитриос Теофилакту, фото: ТопПрес

Испред Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, данашњем скупу присуствовао је Слађан Велинов. Он је нагласио да је заштита животне средине од свеукупног знашаја за друштво.

„Сви заједно смо показали позитивну слику Србије, а то је да се малим делима у правцу оплемењивања Србије показујемо жељу и снагу за дела која могу учинити много за генерације које долазе. Рекао бих и да смо данас у време нових брига свесни о потреби заштите животне средине и да је приоритет од свеукупног значаја за друштво. Морам нагласити да је пројекат Зелена Србија показао на симболичан начин да смо сви заједно заинтересовани за природу и живи свет који нас окружује и за заштиту животне средине и природног блага“, казао је Велинов обраћајући се окупљенима у Тополи.

Слађан Велинов, директор Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, фото: ТопПрес

Иначе, Општина Топола је четврта у овој години од 10 градова и општина у којима је организована садња. Претходно ове године саднице су засађене у Зрењанину, Бачкој Паланци и Прибоју. Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, као друштвено одговорна институција овом кампањом жели да допринесе подизању свести грађана, локалних самоуправа и компанија о значају озелењавања Србије. Општина Топола је кроз ову кампању добила 75 различитих зимзелених врста биљака које су засађене на простору испред новоизграђеног Дома здравља „Свети Ђорђе“.

ТопПрес

 

Амбасадори засадили по једну биљку у Тополи, фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес