Министарка привреде Анђелка Атанасковић изјавила је да држава није знала за планове „Стелантиса“, кад је реч о радницима „Фијата“ у Крагујевцу и да ће гледати да нађе најбољи могући начин за запослене који не буду хтели да прихвате ниједну понуду „Стелантиса“.

Она је рекла да је на менаџменту компаније „Стелантис“ било да одлучи шта ће са радницима „Фијата“ док буду мењали машине и сређивали хале за почетак производње новог, електричног аутомобила, која је предвиђена за средину 2024. године.

„Ми нисмо знали шта је њима на уму. Гледаћемо да нађемо најбољи могући начин за људе који не буду хтели да прихвате ниједну солуцију“, рекла је министарка за данашњу „Политику“ прецизирајући да ће заједно с Министарством за рад покушати да изађу у сусрет тим радницима.

У уговору о подстицајима којим се Србија обавезала да субвенционишсе производњу електричног аутомобила у Крагујевцу са 48 милиона евра, није наведено шта ће 2.000 запослених радити две године док се фабрика буде припремала за прелазак на производњу новог модела, наводи Политика.

„Стелантис“ је радницима Фијата понудио да за то време раде у иностранству, односно да пређу у једну од четири фабрике у Италији, Немачкој, Пољској и Словачкој или да добровољно напусте фирму уз отпремнину.

Упитана да ли постоји могућност да радници остану у Србији на плаћеном одсуству и да добијају 65 одсто зараде, а да не раде док чекају да почне производња новог модела, министарка је одговорила одрично.

„Да добијају новац, да седе и да ништа не раде, то сигурно нема нигде. Наш менталитет мора мало да се мења, навикли смо да живимо у другом свету. Држава никог није оставила на улици. Урадићемо најбоље за раднике“, рекла је она.

Према њеним речима, радници годишње у Пољској и Словачкој могу да зараде по 20.000 евра, у Немачкој од 27.000 до 29.000 а у Италији 23.000, док им је годишња зарада у Србији око 8.000 евра.

„У сваком случају, фабрика ће радити, нема говора да неће. Све је ствар техничке природе, а мислим да је велики помак за Србију да уђе у посао производње електричних аутомобила. Успех је да нови модел дође овде и то је добро и за Крагујевац и за Србију“, истакла је Атанасковић.

ТопПрес/  Извор: Танјуг