Србија ће до 1. јуна добијати гас из Русије по цени од 270 долара за 1.000 метара кубних, као што је и договорено, а до 1. јуна вероватно ћемо са том земљом потписати нови десетогодишњи уговор о достављању гаса, изјавио је синоћ директор Јавног предузећа „Србијагас” Душан Бајатовић.

Бајатовић је за Танјуг рекао да цена гаса никада није била висока колика је данас и износи око 2.200 долара за 1.000 метара кубних и додао да ће Србија у наредном периоду имати довољно гаса.

Бајатовић је истакао да је држава на време кренула да обезбеђује резерве гаса и других енергената и навео да уколико би сада неко „заврнуо славину“, Србија би имала резерве за наредних 60 дана.Истакао је и да ниједна економија неће моћи на дужи рок да издржи цену гаса од 2.200 долара.

Бајатовић наводи да гас у Србији до краја грејне сезоне неће поскупети и објаснио да нам руски гас покрива одређени део потреба, а да остатак купујемо на тржишту.

Додаје да нас тако ниска цена гаса, не само за домаћинства, већ и за привреду, чини конкурентнијом и да је та политика ниже цене гаса сачувала привреду, производњу и радна места.“Ако имате производњу, онда тргујете, купујете, поново пуните буџет. Да то нисмо урадили, шта би било? Не могу да замислим да Србија може да остане без брашна, уља, кукуруза, меса, али јако је важно да сачувамо индустријску производњу и да помогнемо пољопривреду“, рекао је Бајатовић.

Истиче да су све мере које је држава спровела током последње две године трајања пандемије сачувале српску привреду.

Говорећи о односима Србије и Русије, Бајатовић је казао да ће због западних санкција Русији, бити великих притисака да им се придружи и Србија, али да је његов лични став да Србија не треба да уводи санкције тој земљи.

„Не треба сећи грану на којој седиш, а то је Русија. Ми смо једина земља у Европи која није увела санкције Русији и мој лични став је да у томе треба да истрајемо, јер ће нам бити потребна подршка те земље у даљој борби за КиМ, када је реч о Дејтонском споразуму, подршци у Уједињеним нацијама…“, навео је Бајатовић.

Међутим, указује да Србија „није везана само са Русијом“, јер су заправо њени највећи партери развијене западноевропске земље, додајући да са те стране може бити проблема – како задржати њихове инвеститоре и привући нове.Бајатовић каже да је Србија до сада показала да има довољно мудрости и храбрости и да је осудила све што има везе са нарушавањем територијалног интегритета у Украјини, јер, како наводи, Србија је претрпела велику цену распада Југославије и отимања дела своје територије, али да ипак није увела санкције Русији.

„У овој ситуацији са Украјином се сада показало да међународно право не значи ништа, већ да постоје велике силе и велики интереси и ми мали“, навео је Бајатовић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг