Директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић рекао је за РТС да је држава на време реаговала и учинила све да предстојећу грејну сезону дочекамо што спремнији. Такође је нагласио да цена гаса остаје иста до краја године.

Цена гаса остаје иста до краја године, а биће га довољно током целе грејне сезоне, изјавио је за РТС директор Србијагаса Душан Бајатовић. Према његовим речима, држава је на време реаговала и учинила све да предстојећу грејну сезону дочекамо што спремнији, упркос проблемима на међународном тржишту гаса.

Према последњим информацијма са међународних берзи, цена хиљаду кубних метара природног гаса кошта 2.200 долара. Да га Србија сада купује по тој цени, са трошковима транспорта, плаћала би га две и по хиљаде, али захваљујући споразумима са руском страном, наша земља има знатно повољнији увоз, објашњава дириктор „Србијагаса“ Душан Бајатовић.

Држава Србија је на време размишљала о енергергетској кризи и учинила је све како би се поремећаји у међународном транспорту природног гаса што блаже одразили на наш енергетски систем. Држава тренутно има ускладиштених 360 милиона кубних метара гаса у Мађарској и 280 милиона кубика у Бантаском Двору, а набављене су и знатне количине мазута које би могле да замене гас у случају нужде.

О намери Европске уније да ограничи и цену руског гаса, Бајатовић сматра да је са пословне стране то неразумна одлука, јер адекватна замена за руски гас тренутно не постоји. Говорећи о обрачуну потрошње гаса по киловат-сатима, уместо по кубику, Бајатовић понавља да то неће утицати на крајњу потрошачку цену.

ТопПрес/ Извор: РТС