Бајатовић: Неће се десити прекид дотока гаса из Бугарске

Бајатовић: Неће се десити прекид дотока гаса из Бугарске

Директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић оценио је данас да се прекид дотока гаса из Бугарске у Србију неће десити и да су изјаве о томе део пропагандног рата који траје и на чијој мети су Бугарска и Србија.

„Мислим да се прекид дотока гаса кроз Бугарску неће десити из простог разлога што је гас берзанска роба и увек можете неком количином гаса да платите транспорт. Ја чак мислим да они то компензују, али неће да кажу“, рекао је Бајатовић за ТВ Хепи.

Он је истакао да нема никакве сумње да са берзанском робом која је исто што и новац може платити транспорт гаса без увођења рубље у такву трансакцију.

„Нема уопште потребе да разматрамо те геополитичке изјаве које се користе у информационом рату . Ја сам чак сигуран да је то неко пустио да би се правила паника у региону. Између осталог, притисак је на Бугарску и на Србију. Са друге стране, шта опредељује односе? Интерес. Па шта сад, да Бугари обуставе транспорт гаса, а одакле њима гас? Нема.

Да ли је интерес Русије да остане без прихода од извоза гаса? Очигледно да није“, рекао је Бајатовић.

Он је оценио да се „европска једначина снабдевања гасом“ не може решити без руског гаса најмање у наредних седам година.

Бајатовић се осврнуо на изјаву председника Србије Александра Вучића на ову тему.

„Председник је по старом добром обичају опрезан, што је добро, али тешко да ће доћи до плаћања у рубљама. Руси су рекли за хартије од вредности да ће плаћање бити у рубљама, због замрзавања девизних средстава у иностранству и да се то не односи на енегренте“, рекао је директор „Србијагаса“.

Он је изнео сопствена запажања о томе одакле потичу тврдње о преласку плаћања гаса у рубљама.

„Интересантно је што су у Бугарској припадници невладиног сектора причали како је реално да Руси плаћају у рубљама, а сви бугарски експерти, људи који се стварно баве финансијама и гасом кажу да је то немогуће и да се неће десити. Како то, они који се финансирају америчким доларима причају да је та криза тако реална?“, упитао је Бајатовић.

Он је додао да је „Србијагас“ пре неколико дана платио гас „Гаспрому“ у еврима и додао да је договорено да се са плаћања у доларима пређе на евре.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI