Директор Србијагаса Душан Бајатовић рекао је данас да Србија не мора да брине по питању нафте и гаса, али је нагласио да су се Европљани преиграли, јер, како је рекао, „политика више решава ситуацију него тржиште“.

Бајатовић је за ТВ Пинк казао, између осталог, да је до светске кризе дошло, не због тога што су произвођачи нафтних деривата подигли цене, већ због трговаца на берзи, који користе рат у Украјини да зараде.

„Дошло је до мањка гаса у Европи. Мањак гаса, шпекулације на тржишту… Коме ово одговара? Ко ће да плати цену? Па, Европа. Америка је штампањем новца изазвала кризу, па је некако морала да ‘извезе’ ту кризу и оправда поскупљења“, казао је Бајатовић.

Када је реч о гасу, Србија има, како каже директор Србијагаса, првокласан аранжман са Русијом.

„Плаћамо 270 долара (на 1.000 метара кубних) шест месеци, то ни Турци немају. Биће проблем преко лета напунити складишта, није то обично буре, велика је то количина. Јасно је, можда неће бити лако одржати војну неутралност, али како каже и председник Александар Вучић, са чиме се потпуно слажем, Србија треба да гледа искључиво своје интересе. Ми тренутно имамо довољно могућности, делом субвенционишемо потросњу гаса, немамо никакав проблем, и неће бити никаквог поскупљења до краја грејне сезоне“, навео је Бајатовић додавши да је Србија релативно безбедна у овој ситуацији што се тиче гаса.

И када је реч о нафти, Бајатовић каже да ће је бити довољно.

„Моћи ћемо да се снабдевамо нафтом из Русије. Имате, такође, америчку, иранску, ирачку нафту. Не бринем за то. Биле су и санкције, сналазили смо се, поента је да та нафта буде квалитетна“, поручио је он.

Бајатовић се осврнуо и на стање по питању електричне енергије, рекавши да ни на том пољу неће бити проблема, а да није оваква тренутна ситуација, Србија би могла да буде и извозник.

ТопПрес/ Извор: Танјуг