Без колективног имунитета вакцине могу постати неефикасне

Без колективног имунитета вакцине могу постати неефикасне

Далеко смо од колективног имунитета и уколико га не достигнемо корона вирус би могао толико да се измени да би тренутне вакцине постале неефикасне, упозорила је данас чланица Кризног штаба, вирусолог Тања Јовановић.

Према њеним речима, да би вакцинација постигла ефекат потребно је да се имунизује од 50 до 70 одсто грађана како би спречила циркулација вируса и створио колективни имунитет и апеловала на масовну имунизацију.

Како је навела, због „забрињавајућих“ сојева вируса, вакцинални одговор који је направљен на вуханску варијанту вируса некада није апсолутно ефикасан када је реч о новим сојевима.

Јовановић је за РТС нагласила да у Србији, где је присутан британски сој вируса, све расположиве вакцине које се дају пружају апосолутан заштитини и ефикасан одговор.

Међутим, додала је, јужноафричка варијанта смањује квалитет хуморалног имунитета, пошто се количина антитела смањује за две трећине, показале су студије „Фајзера“.

„‘Модернина’ испитивања указују да се после вакцинације њиховим цепивом број антитела смањује чак шест пута када је реч о јужноафричком соју вируса“, наводи Јовановић.

Како истиче, пошто Фајзерова и Модернина вакцина индукују производњу велике количине антитела на нове варијанте вируса, још постоји могућност заштите од тешких облика ковида 19.

Указује да се имунски одговор на вакцину разликује према полу, старости, хормонском статусу, хроничним болестима.

„Вакцинални и природни одговор може да нас заштити од заражавања дужи временски период од исте варијанте вируса“, каже Јовановић.

Она је истакла да је неопходно да се грађани придржавају мера, критикујући призоре из башти кафића, где се, како истиче, види да се не носе маске.

„Као да живимо у неком виртуелном свету. Не видим грађане које носе маске у башти и придржавају се епидемијских мера. Бројеви новозаражених јесу мало нижи, али оно што је релевантно за процену ситуације је број хоспитализованих и попуњеност болница“, рекла је Јовановићева.

Нагласила је да су све ковид болнице скоро попуњене пацијентима са средње тешком и тешком клиничком сликом, са више од 290 људи на респиратору.

„Те бројке упозоравају и показују нам да и даље треба да се придржавамо мера“, додаје Јовановићева.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI