Горњи Милановац – Србија бруји о Горану и предбрачном уговору према ком не сме кући код жене да се врати после 02:00, не сме да пређе 85 килограма и мора се јављати на сваки позив. Многи све то сматрају помодарством и утицијем са запада, јер су предбрачни уговори махом резервисани за холивудске звезде и баснословно богате фудбалере. Ипак, да није баш тако показује примерак уговора настао пре више од пола века у Горњем Милановцу, а његови актери су брачни партнери из једног околног села, Милеса и Средоје.

„Пре пола века бракови у Србији били су много другачији него данас. Знало се ко вози трактор, а ко отвара капију, а уколико не би било онако “како Бог заповеда” онда би се код судије носили папири за развод. То је учинио и Средоје, давне 1963. године, јер му се, како је наведено у документима, учинило да његова супруга Милеса “свраће код комшије чешће него што би требало, а и село је почело да прича како између њих двоје нешто има” и то овај сеоски домаћин више није могао да трпи већ је затражио развод“, рекао је раније за РИНУ један од извора који је имао увид у необичан уговор.

Судија је некако успео да помири Милесу и Средоја, али је у списима Општинског суда у Горњем Милановцу , као доказ, остао уговор сачињен 01. јула 1963. године, којим је Средоје одредио нова правила брачне игре. У наслову стоји да је то “Уговор о споразуму даље у браку између Средоја и Милесе” у ком су написане ставке по којима је супруга требало да се понаша.

Садржина тог Уговара изгледа овако:
“По овом уговору међусобном, брачни друг Милеса да се овако понаша у браку, и то:

– Да слуша брачног друга Средоја
– Понашање као брачни друг спрема Средоју
– Домаћица да буде у правом смислу
– Озбиљно да влада према сваким
– Облачење да буде спрема здоговору са Средојем
– Шминкање нема уопште, једино обична помада
– Излазак у двориште без мог одобрења нема
– Било то у варош или у комшилук
– Одржавање просторија које располажемо да буде уређено
– Двориште исто одржавати чисто, и шупу – клозет
– Дрскост спрема брачном другу Средоју нема
– Да одгавара у сексуалном делу живота спрема Средоју
– Ове досадашње грешке да отклони и од данас да влада озбиљност спрема другим људима
– Уколико се примети и најмања грешка доћи ће до развод
– Поговора нема када буде поставио брачни друг Средоје да се нешто уради
– Брачни друг Средоје дужан је да се према Милеси понаша као прави муж, не да је злоставља.”

По овим правилима морала је пре педесет година да се понаша Милеса, како не би била осрамоћена јер је развод у то време био нешто незамисливо. Очигледно да је успела јер у Општински суд у Горњи Милановац није стигао захтев за развод брака између ово двоје супружника.

 

 

ТопПрес/ ГЗС, РИНА

One thought on “Брачни уговори у Србији нису изашли из моде”
  1. Predbračni ugovoru u americi i zapadnoj evropi su veoma česti. Mislim da kod nas nisu došli na taj nivo. Posebno je komlikovano ako se brak između nekog iz Srbijei stranca. Poterbno je prevesti i na jedan i na drugi jazik overiti i ovde i kod njih, kako bi se pokrile sve eventualne mogućnosti

Comments are closed.