-foto-pixabay

Целер је одлична помоћ за снижавање високог крвног притиска, а познат је и као сјајан диуретик.

Ако имате проблема са крвним притиском, целер је одлична помоћ за његово снижавање, а познат је и као чистач организма јер је сјајан диуретик. Овај коренасти плод у исхрани спречава и надутост и пробавне сметње. Најбоље је да се једе свеж, као салата.

Целер важи и за биљку која има моћ да спречава хроничне упале у организму, којих нисмо ни свесни, а које временом могу да узрокују појаву дијабетеса, па чак и Алцхајмерове болест.

Једињење 3-Н-бутилфталид, којим целер обилује ефикасно је у одржавању нормалног нивоа холестерола. Истовремено смањује ниво лошег холестерола.

Скорашња истраживања показала су да исхрана богата целером повећава број и покретљивост сперматозоида, а може да повећа и ниво сексуалног узбуђења.

Целер је савршена намирница коју би требало додати исхрани уколико постоји жеља да се одржи или постигне витка линија, јер се у самом плоду и стабљици налази врло мали број калорија.

Корен целера снижава шећер у крви, а повољно делује и на хормоне и успешно регулише менструацију.

Лековитост целера се потврдила и у лечењу низа обољења која настају као последица стреса, а делотворан је и у случају астме, прехладе и болова у грлу. Осим што спречава надутост и проблеме са варењем, отклања и лош задах.

И против болова

Сок од целера је прави елискир јер сви активни састојци ове лековите биљке брзо стижу у крвоток. Осим поменутих здравствених добробити овај напитак може да се користити као помоћно средсто у лечењу реуматизма, гихта, артритиса, отока повезаних са кардиоваскуларним обољенима, камена у бубрегу и мокраћној бешици, затим уринарних инфекција, као и код регулисања повећане телесне тежине. Стабиљку и корен целера најпре изрендајте, а потом исцедите сок. Можете да га зачините са пар капи лимуна и мало меда.

ТопПрес/ Извор: Новости