Невен (Цалендула оффициналис) је најчешћи цвет у нашим баштама. Сам се засејава, расте где стигне, попуњава празна места и радује нас својом појавом читаве сезоне. Често цвета до дуго у јесен, догоди се и да презими, а онда зна отворити своје наранџасте главице већ у рано пролеће, пише Агроклуб.

Ево занимљивости које можда нисте знали о овој скромној, а тако вредној
и важној биљци.

Пореклом је из јужне Европе и Азије;
Припада породици Астерацеае, која укључује сунцокрет, красуљак и звездан;
Нарасте од 30 до 60 цм, а цвета од маја до октобра, понекад и дуже;
Лако га је узгајати јер захтева минималну негу и подноси лошије услове земљишта;
Цвета након 10 недеља од сетве, а расте како у гредицама, тако и у посудама;
Његови цветови јарке боје привлаче пчеле и лептире што доприноси оплођивању поврћа попут тиквица, краставаца и друго;
Испуштају карактеристичан мирис, који помаже у заштити од баштенских штеточина;
Биљка има дуге, чврсте стабљике па дуже траје као резано цвеће;
Познат је и као „цвет кише“, а према народним веровањима ако се цвет отвори рано ујутро, пашће киша;
Симболизује саосећање или тугу;
Његов цвет служи као природна боја за тканине;
Може се и јести, а има благо љути укус. Користи се у салатима, али и варивима. Листови су му такође јестиви, али имају горак укус;
Служи и као замена за скупи шафран па цвет невена носи и назив „шафран за сиромашне“;
Има дугу историју коришћења у производњи бројних конвенционалних биљних лекова и бројних козметичких производа, укључујући и парфеме;
Маст од невена користи се код убода инсеката и опекотина.

ТопПрес/ Извор: Агроклуб