Горњи Милановац – Брезина вода је природан, органски напитак добијен истакањем из дрвета брезе. У северним земљама  овај напитак се користи већ стотинама година као тоник, додатак исхрани и у медицинске сврхе. Да је природа права благодет и да се у њој крију заиста ефикасни лекови против разних бољки сведок је и Младен Томовић из села Коштунићи, које се налази на обронцима Сувобора. Већ две деценије, од како је то чуо од своје бабе, овај домаћин буши дрво брзе и из њега цеди воду за коју кажу да је највећи непријатељ за песак и камен и бубрегу.

„Брезин сок се сакупља на занимљив начин,  узме се  дрвце па се у стаблу брезе  пробуши рупа одакле се кап по кап у посуду  цеди из дрвета сок који је невероватан дар природе. Сок од брезе може да се добије само једном годишње  у пролеће  и то у ограниченим количинама, јер како креће вегетација, воде у стаблу буде све мање. За то време може да се накупи до три литра те воде, не више“, објашњава Младен.

Младен Томовић рецепт наследио од своје бабе, фото: ТопПрес

Он каже да су бројни они који су се уверили у лековитост ове воде која извире на чудном месту. Сладуњавог укуса веома је пријатна за пиће, али ипак треба бити умерен. Препоручује се једна мала шоља ујутру и једна увече, ништа више.

„Један мој пријатељ из Београда који је био бубрежни болесник, успео је да камен и песак у тим органима сведе на минимум. Он ме је замолио да му ту воду поново скупим и довезем до престонице, како би помогао и другима, јер заиста помаже. Брезина вода хидрира и освежава. Ова благо слатка течност је пуна минерала, витамина, аминокиселина и ензима, богат је извор витамина Ц и Б. Представља прави освежавајући енергетски напитак, али потпуно природан.“, прича  Томовић који је такође ову воду пробао и каже да је изузетно лековита.

Фото: ТопПрес

Дрво брезе природно филтрира преко 100 литара воде дневно кроз свој корен и упија многе минерале и хранљиве састојке. Велико стабло може да да око три литра сока, док младе брезе нису препоручљиве за извлачење сока. Такав чисти сок брезе може да се користи неколико дана или да се флашира за каснију употребу. Чаша сока од брезе представља добар начин за почетак дана. Брезин сок чисти и опоравља организам, освежава и крепи, а пре конзумације је пожељно да га добро охладите. Брезина вода је дар природе за детоксикацију, убрзавање метаболизма и чишћење коже.  Повољно делује на холестерол, чисти организам од отпадних материја, помаже рад јетре, доприноси бољем изгледу коже, ублажава проблеме са зглобовима, доприноси здрављу зуба, јача имуни систем, помаже јачању костију и  при уклањању целулита и регулисању телесне тежине.

ТопПрес

Фото: ТопПрес