Мионица – На падинама Дивчибара расте прегршт лековитих биљака, па је понекад само довољно изаћи у природу и себи обезбедити здравље. Међутим, врло често нисмо ни свесни какво богатсво имамо па се неретко лековите биљке газе иако могу бити веома благотворне. Једна од таквих је маслачак који је права ризница здравља и користан за многе бољке.

„То је биљка број један, она цела може да се једе, од корена до цвета. Има нектара, полена, медоносна је и у рано пролеће даје најбољу пчелињу пашу. Нарочито лековит је корен који је пун инулина и може да има антиканцерогено дејство. Маслачка има свуда, али нама очигледно недостаје воље да сами себи уберемо здравље. Уколико изађемо у природу, из ње се можемо вратити само богатији, и то за оно најважније а то је здравље“, изјавио је за РИНУ биолог Предраг Петровић из села Паштрић надомак Мионице.

Предраг Петровић, фото: РИНА

Маслачак је биљка која поред инулина садржи и велике количине калијума, витамина ц, а, б, е, и гвожђа. Али богат је и калцијумом, цинком, натријумом, манганом, бакаром и магнезијумом.

„У време епидемије корона вируса веома значајним показао се имунитет. А управо маслачак је тај који његово стање може да одржи на завидном нивоу. Потребно је да у блендеру самељете маслачак, лимун и мед, смесу држите у фрижидеру и конзумирате неколико пута дневно и имаћете више снаге и боље стање имунитета“, рекао је Петровић.

У исхрани се највише користи лист маслачка, а због бројних нутритивно вредних фитохемикалија који садржи, лишће маслачка се препоручује као веома добро у исхрани. Салата од маслачка се прави од сасвим младих листова који су убрани далеко од загађених подручја.

ТопПрес/ РИНА

фото: РИНА