Ужице – Смештено на обронцима Таре село Кремна већ годинама уназад важе за једно од најмистериознијих у Србији. Ту су рођени и одрасли неуки и неписмени пророци Тарабићи, а оно што су они причали пре два века препричава се и данас. Њихова пророчанства тада је записао свештеник Захарије Захарић, а сматра се да су управо Митар и Милош Тарабић предвидели многе ставри са којима се данас срећемо.

„Највеће интересовање за Креманско пророчанство настало је кад је изграђена брана и формирано Заовинско језеро, јер су они давно рекли да ће „Дрина потећи узбрдо“, што у то време нико није могао ни да замисли. Црне гује попиће изворе, мислећи на цеви. Записано је и да су наговестили да ће нестити новац, да ће се људи враћати из белог света у колонама поново у Србију, као и да ће се појавити нека справа са којом ће људи разговарати, мислећи на мобилне телефоне“, прича за РИНУ Драган Пјевић мештанин из села Кремна који се бави тумачењем и проучавањеем Креманског пророчанства.

Драган Пјевић, фото: РИНА

До сада се остварило много тога што су Тарабићи прорекли, међутим нека од њихових пророчанстава још увек чекају. Оно што је добра вест за све који у њих верују, јесте да су охрабрујућа.
„Каже се да ће се на крају направити једна велика држава у којој ће све нације и народи живети срећно. Видећемо шта се под томе подразумевало“, рекао је Драган.

Сматра се да мистериозна моћ ових Креманаца почива на веровању да је посебан управо камен који се може наћи у овом селу, а који људима даје посебне моћи. Према предању Кремна је некада давно засуло камење из свемира.

Много тога што су предвидели се и остварило, фото: РИНА

„Педесетих година прошлог века пронађена је камена кугла метарског пречника, за коју се претпоставља да је из свемира. Према неким истраживњима таквих на свету има само девет. Окружена је велом мистериозности и зато свако даје своју интерпретацију и виђење. Неки чак верују да им ће им остварити жеље, па их неретко напишу на папир и оставе у близини кугле“, рекао је Драган који је на свом домаћинству направио и Спомен-дом пророка Тарабића.

Овај туристички комплекс свакодневно обилази велики број посетилаца, нарочито током летње сезоне. Организовано долазе ђачке и синдикалне ексрузије, како из земље тако и из окружења.

Фото: РИНА

„Посете су из Хрватске, Словеније, Русије, Кине, Чешке, Словачке и сви се интересују за причу о креманском пророчанству. Овде када дођу прво им се одржи презентација о коме овде, тако рећи нико не зна истину. За ових 15 година нису била три човека која знају ко је написао праву књигу пророчанства. Права књига бави се поред локалних и светским догађаја и државним“, рекао је Пјевић.

ТопПрес/ РИНА