foto Shutterstockfoto Shutterstock

Народна банка Србије (НБС) трећи пут је, у последњих седам месеци, снизила референтну каматну стопу која сада износи 3,25 одсто, што би могло да доведе и до ниже цене динаских кредитаКада НБС смањује своју каматну стопу то значи да је новац појефтинио и да банке могу да пласирају јефтиније кредите. Ипак, професор Банкарске академије Бранко Живановић објашњава да ту не постоји симетрија и да банке не прате увек овај пад.

– Референтна стопа последњих година била је ванредно висока. Постојао је страх да ће, уколико се она спусти, доћи до одлива капитала из наше земље. Пошто су се прилике промениле девизни курс је хипер стабилан, па се отворио простор да се стопа додатно смањује, али то смањење неће специјално утицати на пад камата у банкама – каже Живановић.

Дејан Гавриловић, председник Удружења банкарских клијената Ефектива објашњава да је код оних који имају динарске кредите са промењивим белибором, камата аутоматски нижа за 0,25 одсто, колико је НБС смањила камату.

– Очекивати је и да падну и камате на кредите са фиксном каматом, односно да сви кредити буду јефтинији, а упоредо ће и да расте поверење у кредите у домаћој валути – каже Гавриловић.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс/ Г. Авалић