foto-profimediafoto-profimedia

Судећи по резултатима контроле Управе за заштите биља и утврђеном већем проценту од дозвољеног присуства пестицида, грађани у Србији нарочито би требало да обрате пажњу када једу јабуке, брескве, мандарине, лимун, као и краставац и паприке.

– Закон о безбедности хране који је на снази прописује да су произвођачи одговорни за свој производ. Одговорност се односи и на прометнике хране, јер и они имају обавезу да обезбеде све услове да се прометује безбедна храна и да то докажу. Инспекцијска служба контролише јединствен ланац производње „од њиве до трпезе“, а тако се може утврдити одговорност у случају настанка проблема везаног за безбедност производа – кажу за „Блиц“ у Управи за заштиту биља министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.Одговорност

Често се може чути да кора није за људску исхрану, па да то пише и на декларацији, као што је случај са лимуном, али то, нажалост, све више важи и за јабуке, крушке, брескве, као и поврће, због прекомерне потрошње пестицида. На шта грађани посебно да обрате пажњу? Сваки производ који се стави у промет мора да одговара декларацији која се налази на њему и мора да буде безбедан за употребу. Не постоји производ на који грађани морају да обрате посебно пажњу приликом куповине, јер сви производи који се стављају у промет морају да буду безбедни за употребу и исхрану људи. Једна од препорука за агруме може бити да кора није за јело, али цео плод мора да буде безбедан у смислу остатака средстава за заштиту биља, без обзира на то да ли се кора конзумира или се конзумира само јестиви део плода – указују у Управи.

Недозвољени пестициди најчешће код лимуна, јабука, мандарина, брескви…Током 2017. године гранична фитосанитарна инспекција у увозу и фитосанитарна инспекција унутар Србије укупно је узела преко 3.000 узорака воћа и поврћа.

– Анализе су показале да је 10 одсто узорака имало остатке средстава за заштиту биља веће од дозвољеног и то код лимуна, јабуке, краставаца, мандарина, брескве, паприке и боџи бобица. Инспекцијске контроле су показале да воће и поврће које се производи, извози, увози и прометује на наше тржиште безбедно за нашу употребу, односно садржај максимално дозвољене количине остатака средстава за заштиту биља је у складу са важећим прописима – кажу у Управи за заштиту биља.

Кад се открије веће пристуство пестицида, то воће и поврће се уништава

На питање када Управа утврди неправилност, како грађани Србије да буду сигурни да се то воће са недозвољеним количинама пестицида неће се наћи у продаји одговарају:

– Уколико се приликом лабораторијских анализа утврди да примарни пољопривредни производи садрже већу количину остатка пестицида од прописаног онда се забрањује њихов промет. Затечена количина производа се повлачи из промета и уништава се на безбедан начин, док се контрола наставља код произвођача пољопривредних производа код којих је утврђен повећан садржај средстава за заштиту биља-пестицида

Иначе, у узорцима у којима је утврђено пристуство остатака пестицида веће од дозвољеног је углавном због присуства активних материја, повећаног садржаја диметхоате, метомила ацетамиприда, имазалил и протиконазола.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Данијела Нишавић