Прилику да провере своје знање мали матуранти имаће данас и сутра (12. и 13. априла), када је заказан пробни завршни испит.

Првог дана осмаци ће решавати тест из математике, док ће у суботу радити задатке из матерњег језика, односно комбиновани тест који обухвата историју, географију, физику, хемију, биологију.

Руководилац Центра за испите у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања Драгана Станојевић каже за Танјуг да су тестови спремни и да су школе почеле да их преузимају преко портала Завода јуче од 12 сати.

„Свака школа има своју приступну шифру за преузимање тестова, затим их саме умножавају и деле ученицима у термину предвиђеном за тестирање“, каже Станојевић.

Додаје да је улога пробног завршног испита да се ученици и наставници припреме на процедуре које их чекају на самом завршном испиту.

Сваки тест на пробном завршном испиту имаће по 20 задатака који ће бити подељени у три нивоа – основни, средњи и напредни.

Подједнако ће бити заступљени питања отвореног и затвореног типа – задаци где ученик мора да допуни неку реч, као и они на заокруживање.

Завршни испит за осмаке биће организован 17,18. и 19. јуна. Сви осмаци морају полагати малу матуру, која представља званичан завршетак основношколског образовања.

Успех са мале матуре важан је и због уписа у жељену средњу школу. Успех из основне школе носи 60 бодова, док ће на три теста укупан максималан број бодова бити 40.

ТопПрес/ Извор: Танјуг