Српска православана црква празнује Месне покладе, које се одржавају у Месопусну недељу. То је задњи дан када се једе месо, јер већ сутра почиње такозвани – бели мрс.

Дакле, просто је обавезно на овај дан јести месо и то никако не би требало да се заборави! Тиме се заправо на достојан начин слави оно што ће уследити – велики Васкршњи пост.

Наиме, Месне покладе се називају и Мале покладе, и кад оне прођу тада се не једе месо до Васкрса.

Постоји и обичај да се у вечерима поклада сакупљају пријатељи, рођаци и суседи и забављају уз шалу и разне играрије, а кад почне да пада мрак пале велику ватру и седе до поноћи.

За покладе се обично спрема богата трпеза и позивају сиромашнији суседи и пријатељи да се и они добро омрсе у заједничком обедовању.

У већини крајева, у току дана или вечери млађи свет води главну реч. Збијају се разне шале по селу или се одлази на нека позната места у околини где се приређују забаве.

Разноразне игре под маскама, такозване „машкаре“ биле су резервисане за младе.

Обичај је био да маскирана младеж иде од куће до куће и збија разне пошалице на опште весеље укућана и због тога добија „чар“ – разне ситне поклоне у јелу и пићу које после заједно поједу и попију. Озбиљнији мушкарци домаћини и старији људи седе окупљени код једног домаћина и часте се до поноћи.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс