Директна плаћања у пољопривреди: Управа за аграрна плаћања биће платна агенција

Директна плаћања у пољопривреди: Управа за аграрна плаћања биће платна агенција

Управа за аграрна плаћања трансформисаће се у платну агенцију што је део Акционог плана за Поглавље 11, које се односи на пољопривреду и рурални развој, најавила је директорка Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић.

Додаје да је реализација тог циља неопходна за затварање Поглавља и припрему за спровођење Заједничке пољопривредне политике ЕУ, пре свега првог стуба везаног за директна плаћања у пољопривреди.

Према њеним речима, Управа би као платна агенција имала већу независност и ефикасност у раду, али и веће присуство на терену кроз регионалне канцеларије планиране у неколико градова Србије.

Да би Србија користила Инструмент за претприступну помоћ намењен пољопривреди и руралном развоју (ИПАРД II) треба да испуни велик број захтева и критеријума, рекла је Петровић за портал „АгроФин.рс“.

До сада је, подсећа, спроведено пет ИПАРД јавних позива на које је пристигло 736 захтева, а 118 пољопривредника је исплаћено. Додала је да су у току два јавна позива намењена пољопривредницима као и да је до краја године отворен Конкурс за подршку младим пољопривредним произвођачима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг