Извршни директор компаније Фајзер Алберт Бурла сматра да ће људи у наредних неколико година морати да примају годишњу вакцину против ковида, преноси данас BBC.

Бурла наводи да ће то бити неопходно како би се одржао „висок ниво заштите од вируса“.

Уједињено Краљевство је обезбедило додатних 114 милиона доза вакцина Фајзер и Модерна, за своје становнике у наредне две године.

Извршни директор Фајзера говорио је за BBC пре појаве омиркон соја вируса, али и пре него што је влада Велике Британије купила додатних 54 милиона доза Фајзер-Бионтек вакцине и 60 милиона вакцине Модерна за 2022. и 2023. годину.

Ови уговори укључују и приступ модификованим вакцинама уколико је то неопходно због омикрона, али и будућим варијантама вируса.

Бурла је навео да је Фајзер већ „унапредио“ вакцину како би одговорио на сој бета који се појавио у Јужноафричкој Републици, а потом и на делта сок који је откривен у Индији, али то није било неопходно.

Компанија сада ради на унапређеној вакцини као одговору на омикрон варијанту и она би могла бити спремна за 100 дана, додао је BBC.

До краја године, рекао је Бурла, Фајзер ће произвести укупно три милијарде доза МРН вакцине, док се за наредну годину планира производњу четири милијарде доза.

ТопПрес/ Извор: ФоНет