Митостава Косзалтка (42) из Варшаве, или како су јој Срби дали име Милка, кренула је 15. 07. са парохије и Светиње Св. Станислав Пчињски на планини Голготи на ходочашће до Јерусалима. Пут дуг око 5.500 километара поколебао би многе мушкарце, међутим ова наизглед крхка жена каже да јој није тешко, јер Бог иде са њом. Ово је њено друго ходочашће, прво је довело до Сантијага де Компостеле на северозападу Шпаније, око 3.000 километара од Варшаве.
„Водећа тема мог ходочашћа у Јерусалим је захвалност за дар освећења и молитву за мир, јединство у Богу и храброст у срцима за људе у овим тешким временима стрепње и страха за будућност. Као ходочасник, носим са собом и личне намере других људи, како мени тако и онима које ћу добити само од људи са којима сам наишла током пута. И ја ћу, као ходочасник, приглити све људе, места и земље сусретене мојим молитвама“, написала је Митостава пред полазак на далек пут на свом фејсбук профилу.
Бојазан због епидемије коју је изазвао вирус Ковид -19 и затворених граница Милка није имала. Полазећи на свето ходочашће, рекла је:
„Поверавам се Божијем Провиђењу, немам детаљних планова за овај пут, идем куда Ја могу. Све недаће ћу прихватити са понизношћу и поверењем“.
Из далеке Пољске, препешачила је преко Словачке потом Мађарске да би стигла у Србију. Боравак у Београду и посету светињама овековечила је фотографијама а на фејсбук профилу написала је:
„У београдској Архиепископији са Бискупом Станиславом, гостопримство у фантастичној православној породици, Света миса у Саборном храму Христа Краља, посета до огромне цркве Светог Саве и Цркве Светих Кирила и Методија. Врло добро време! Водим ове људе са собом и њиховим намерама“.
Милка у Београду, фото: фејсбук

Викенд је провела у Шумадији. На путу Топола – Крагујевац у селу Чумић, један мештанин је имао прилику да је упозна.

„Весела је и дружељубива, насмејана, очи су јој пуне радости, разуме српски делимично и по нешто може да изговори. Углавном прича на пољском по нешто и на енглеском. Спава где се снађе, колико сам укапирао по светињама, католкиња је па углавном преноћиште тражи у њиховим црквама ако их нема потражи помоћ у нашој цркви. Иде пешице са ранцем на леђима чија би тежина поколебала и мушкарца али видео сам да јој то не представља проблем јер је велика воља води. Наставља ка Крагујевцу, ту ће одморити па онда у следеће место. Из Србије прелази у Бугарску потом Македонију, Турску, Ирак и крајњи циљ је Јерусалим“, рекао је за ТопПрес Илија Бабић.
Илија и Милка у близини Крагујевца, фото: ТопПрес
Милку је упознао и Дејан Грујић, из оближњег села Овсиште. Како каже, пожелео је Милки срећан пут и да у Јерусалиму пронађе оно због чега је и кренула.
„Добра воља и љубав померају планине и чине да немогуће ствари чинимо са лакоћом, у ту животну истину  ме је Милка уверила и ја јој се заиста дивим“, поручио је Грујић.
ТопПрес
Милка из Шумадије наставља даље ка југу Србије, фото: ТопПрес