Топола – Док вирус грипа односи животе у  селу Загорица нико ни да се накашље. Мештани тврде да све док је пушница пуна нема опасности од H1N1.

„У прошлости пре него што смо се навукли на хемију и лекове људи са села су се од грипа и других вируса бранили чварцима, сувом сланином, белим луком, врућом ракијом. Генерације су отхрањене млеком, кајмаком, сиром, пројом и били су здравији и јачи од нас. Што смо се више хранили нездраво постајали смо све неотпорнији“, открива за ТопПрес Душко Мирковић из Загорице.

Мајстор за пршуту, фото: ТопПрес

Овај домаћин са поносом истиче да се и даље у његовој породици хране здраво. Имунитет се чува само домаћом храном.

„Ја  имунитет подижем врућом ракијом, куваним вином, јаком и здравом храном. Основна храна током зиме у свакој сеоској кући овде код нас  је суво месо и сува сланина. Обично почетком зиме коље се товљеник. То је што већа добро ухрањена свиња. Највећи део меса заврши у пушници. Месо и сланина се добро усоле и држе у соли око две недеље. После тога се убацује у пушницу где се на лаганој ватри суши око недељу дана. За сушење се најчешће користи буковина или шљивовина, такво месо је мекано, сочно, мирисно. Ми овде не знамо шта је тај како га називате H1N1, све док нам је пушница пуна и док има вина и ракије за нас опасности нема“, тврди Мирковић.

Домаћин додаје да свако ко се здраво храни а то је уз домаће производе на селу не може бити болестан од грипа. Рад на селу и здрава храна најбољи су лек за све болести.

ТопПрес