Foto- ShutterstockFoto- Shutterstock

Министарство здравља упутило је допис свим домовима здравља, а у којем наводи које све мере треба да предузму у случају убода крпеља, уз јасне инструкције да свако ко се обрати дому здравља мора бити примљен.

„Ресорно министарство је у сарадњи са Секретаријатом за здравство Града Београда покренуло дисциплинске мере против одговорних за неадекватно пружање помоћи у протеклом периоду“, наведено је на сајту Министарства здравља.

Такође, грађани се обавештавају да уједе крпеља могу санирати у најближем дому здравља, а у случају одређених компликација, надлежне су одговарајуће установе терцијарног нивоа – Клиника за инфективне и тропске болести, Клиника за дерматовенерологију.

Уколико грађани који су у дом здравља дошли да им се уклони крпељ не добију адекватну помоћ, могу да пријаве и здравствену установу и лекара на бројеве телефона Министарства: 011/361-65-96 и 064/88-11-375.

У допису је наведено и да је неопходно обезбедити да пријемна служба ради и нерадним данима, викендима и празницима, с обзиром на то да се тада јавља више грађана с убодима крпеља.

Како би избегли непријатан убод крпеља, из Министарства упозоравају грађане да избегавају боравак у високој трави на неуређеним површинама, да носе одећу с дугим ногавицама и дугим рукавима, да редовно прегледају кожу.

Уколико се крпељ ипак закачи, потребно га је што пре извадити, а за помоћ се обратити здравственим радницима у домовима здравља.

На сајту Министарства здравља наведена су и упутства за здравствене раднике – да се крпељ и подручје око њега не премазују алкохолом, етром, уљима, сапуницом, већ да то чине стерилном пинцетом и равномерним и лаганим повлачењем (никако окретање, закретање или цимање крпеља на било коју страну, јер се тако повећава ризик да се откину или остану у телу пацијента делови рилице или глава крпеља).

ТопПрес/ Извор: Танјуг