Топола – Предео око Тополе и Опленца од давнина је био препознатљив по узгајању квалитетне винове лозе и врхунских вина. Погодна умерено континентална клима  и специфична конфигурација терена  погодовале су да се најстарији житељи овог краја определе за узгајање сортних лоза. Први записи о виноградарству овог подручја потичу из 1432. године у путопису Bertrandona de la Brokijera. Грожђе и вино и данас представљају симбол сваког села ове области, стога овај крај с поносом краси титула престонице српских чокота.

Да засади прве чокоте управо у српској Тоскани, одлучио је и универзитетски професор из Канаде Драган Роган. После три године трагања за најбољим локалитетом професор се одлучио за Липовац а ево  и због чега.

Професор из Канаде засадио винову лозу у Липовцу, фото: ТопПрес

„Кроз историју Липовац је познат као место где најбоље успева винова лоза, традиција виноградарства овде је присутна око 200 година и моји виногради се налазе на простору где су некада били засади. Приликом бирања терена за виноград  руководио сам  се француским начином,  тамо где су били виногради и где је успевала винова лоза ту треба садити. Ја сам 30 година живео у Канади, скоро сам дошао у Србију, од Фрушке Горе до Смедерева, три године брат је покушавао да нађе најбољи предео за подизање винограда. Једном приликом нашао је ове парцеле и ово земљиште и рекао ми је  ‘то је то, ја не знам да ли има боље у Србији’. Тако да сам одмах дошао из Канаде и почео да купујем парче по парче земље и дошао сам до поседа од око 17 хектара земље“, рекао је за ТопПрес винар Драган Роган.

Драган Роган, фото: ТопПрес

На површини од око 15 хектара, овај винар гаји винске  сорте грожђа међу којима је и веома ретка сорта црног грожђа – шираз. Поред шираза винарија Роган производи још три врсте вина од сорти грожђа: шардоне, мерло и каберне совињон.

Виногради у Липовцу, фото: ТопПрес

„Ја сам посадио скоро шест хектара шираза, мислим да сам први донео шираз у Србију и врло сам поносан због тога.  Шираз на овим пределима успева феноменално, живео сам у Аустралији, Аргентини, Чилеу, нигде нисам видео да шираз лепше успева него што је то случај овде. Засадио сам аустралијски клон, њему овде одговара клима. Земља на којој се налази је црвена има крижаник камен, овдашњи сељани су знали да кажу нема доброг винограда ако нема црвене земље и крижаника“, прича овај винар из Липовца.

Како каже, многи су га одвраћали од идеје да посади шираз, али после бројних постигнутих успеха на разним такмичењима похвале нису изостале. Вино од шираза из Липовца служи се чак и на лету у бизнис класи, а оно по чему је ово вино специфично је укус пекмеза.

Шираз из Липовца се служи на лету за Њујорк, фото. ТопПрес

„Мој шираз је сличан аустралијском ширазу јер су то клонови, има леп укус који подсећа на шумадинце има укус и мирис пекмеза врло је својствен. Зависно од године укуси и мириси се мењају, разликује се од осталих драстично. Сви кажу да је био пун погодак што сам ту сорту посадио, иако су били скептични да ли ће то успети. Наш шираз се годинама служи у бизнис класи на лету Београд – Њујорк. Шираз је на такмичењима добио сребрне медаље, шардоне такође, наша вина су препознатљива на такмичењима у Француској и мој циљ је да за шираз добијем златну медаљу. Највећи део мојих вина продаје се у Србији али се и доста извози и можда смо једни од највећих извозника. Извозимо у Српску републику, каберне совињон за Белгију, Француску, у преговорима смо за извоз у Русију и Кину,“, казао је Роган.

Бројне дипломе и признања за вино из Липовца, фото: ТопПрес

Врхунско вино из овог краја производи се у савременом винском подруму који је опремљен прохромским танковима уз модерну опрему за прераду грожђа. Међутим, због нашег тржишта које је како Роган каже, мало овај винар не планира повећање засада већ одржавање и  интензиван рад на преради грожђа у висококвалитетно вино које је најбитније продати.

Вински подрум капацитета до 250.000 литара, фото: ТопПрес

„Тешко је доћи до купца, правити високе количине висококвалитетних вина може довести ову производњу у питање јер ипак висококвалитетна вина су скупа за већи број нашег становништва. Наша винарија која је још у припреми је функционална, капацитета  до 250.000 литара, ја сигурно то нећу достићи али око 100.000 боца годишње можемо да одрадимо, што је за Србију довољно“, сматра овај винар из Липовца.

Фото: ТопПрес

ТопПрес