Топола – Министарство рударства и енергетике Републике Србије донело је решење, у коме се одобрава привредном друштву „ДУНАВ МИНЕРАЛС“ д.о.о Београд (регистрованом за експлоатацију руда) извођење геолошких истраживања племенитих и обојених метала на локалитету „Рудник“, објавио је на свом фејсбук профилу први човек општине Топола Игор Петровић.

Истражни простор је на од око 84 километра квадратних и налази се на простору  општина Горњи Милановац, Љиг и Топола.

„Општина Топола решена је да користи све законом предвиђене могућности како би оспорила решење Министарства јер се противимо како истраживању тако и експлоатацији племенитих и обојених метала на својој територији, тачније селу Војковци“, написао је на фејсбуку Игор Петровић.

Јовановић: Ово није политичко питање, ово је питање опстанка нас који овде вековима живимо

Већник за инфраструктуру у општини Топола Драган Јовановић написао је на свом фејсбук профилу између осталог, да општина Топола има одлуку Скупштине, којом је дефинисано да се на територији општине без сагласности Скупштине општине не може вршити никакво истраживање руда.

“ Ово није политичко питање, ово је питање опстанка нас који овде вековима живимо. На планини Рудник стотинама година постоји јамска екплатација олова и цинка. Али ширење копова, површински радови и додатно угрожавање животне средине више ни за милиметар неће бити дозвољено. Обавестио сам председника општине Љиг и он је са нама сагласан.  Ово се дозволити не сме. Молим на будућност. Свако појављивање непознатих људи са машинама на обронцима Рудника одмах пријавити или нама у општини или полицији. Само заједно се можемо одбранити као што смо одбранили Липовац и Брезовац. Позивам и све вас који не живите овде али волите најлепши део Шумадије и Србије да нас подржите у борби која неће бити лака“, објавио је Јовановић на свом фејсбук профилу.

ТопПрес