Топола – Наши стари су говорили да ће зиму најлакше прегурати онај ко сваки дан „завири“ у пушницу, буре са купусом, али и водњику.

Ово традиционално пиће, по старом рецепту припрема се и данас у домаћинству Никодијевић у селу Овсиште, а домаћица Ана за РИНУ открива рецепт:

Водњика или воћна туршија, припрема се од бобичастог воћа. Ови плодови су пуни антиоксиданата, витамина Ц. Ја додам и мушмуле као и миришљаво грожђе због ароме. Припрема се у размери 1:4, односно један килограм воћа и четири литра воде, додаје се мед или жути шећер, а може и без тога. Сложи се у теглу, дрвено буре ко шта има, и тако припремљено стоји 20 -25 дана на светлости, ако се не додаје мед онда стоји 40 дана“.

Наша домаћица истиче да су овај напитак с правом називали еликсир младости јер је у зимском периоду штитио од прехладе, запаљенских процеса, има доста витамина Ц у себи. Такође је добар за пробаву, убрзава метаболизам.

Воће се не једе већ се само користи течност која је јака, нарочито она прва па се због тога разблажује са водом. Кад се оточи прва вода, може се додати још течности али та прва водњика је најбоља и најздравија. Воће је најбоље да се не сече, већ да буде у комаду, да буду тврди, здрави плодови и што више воћа то је боља. Кад се стави у буре, теглу не сме херметички да се затвори, мора се прекрити газом“, објашњава Ана.

ТопПрес/ РИНА

Ана на посебан начин прави воћну туршију, фото: РИНА