Топола – Плодну земљу опленачког краја Ана је искористила за производњу поврћа и воћа које прерађује у слатку и слану зимницу.

Зимница из Анине радионице прави се по бакиној рецептури , али је она у сваки производ унела свој печат па како, помало у шали каже, направила спој неспојивог.

“ У једној тегли је и воће и поврће, али резбарено. Различите боје и укуси, зато кажем да је спој неспојивог. Пастеризација без хемије, па се у мојој зимској салати или туршији налази и воће. Све је разноликог облика, цветићи, смајлићи ,све је то поклон мојим муштеријама и нешто што је мени јако битно, та порука коју остављам њима, којима је, поред укуса, важно и да то лепо изгледа.

Дрво зимница, фото: Агропрес

Љута паприка и грожђе је једна од комбинација коју сам уврстила у зимницу, могу вам признати, да ни ја нисам знала какав ће укус бити, али фруктозни шећер му даје посебан укус. Исто тако је оскоруша у комбинацији са љутом паприком, то је за мене најлуђа, а уједно и добитна комбинација”, каже Ана за Агропресс.

За Ану је привилегија да у данашње време ради оно што воли, а када, како каже, то ради са дозом упорности, воље и жеље, успех је неминован.

“ Ја сам сигурна да свака моја тегла која стигне до муштерија носи њима поруку, смајлићи да верују у себе, а цветићи да верују у будућност. Има дана када превазиђем себе и радим цео дан, али овај део зимнице мени је као одмор, опуштање. Најтежи је ајвар, али он је друга прича, јер онда, како ја волим да кажем, одмарам мозак”, каже Ана за Агропресс.

Спретне руке Ане Никодијевић од воћа и поврћа праве чудо, фото: Агропрес

Анина примарна делатност је пољопривреда и прераду је започела првенствено ради школовања двоје деце.

“ Када сам започела производњу, сировине сам користила из свог воћњака и повртњака. Временом, производњу сам проширила, тако да сада поврће и део воћа узимам од пољопривредника искључиво са ових простора, из опленачког краја који је препознатљив по најквалитетнијем воћу, а верујте, ја вам тврдим и поврћу. Моја производња не може бити индустријска, ово радим само ја и желим да задржим квалитет који се може препознати у свакој тегли у више од 80 врста зимнице”, каже Ана за Агропресс.

Анина радна сезона почиње крајем априла од сирупа од зове и завршава се зимском салатом, односно туршијом,крајем децембра.

За њу, каже нема зиме, јер привилегија у данашње време је радити оно што волиш, а када искористиш плодну земљу опленачког краја, можеш од тога и да зарадиш, поручује Ана.

 

ТопПрес/ Агропрес