Изменама правилника о друштвеном стандарду пензионера које је усвојио Управни одбор Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) утврђено је да убудуће Фонд ПИО сноси и трошкове корисника права на туђу негу и помоћ када иду на бесплатну рехабилитацију у бање.

До сада је Фонд ПИО финансирао трошкове пратиоца слепог лица и пратиоца детета које је остварило право на породичну пензију, а неспособно је за самосталан живот и рад, као и путне трошкове у висини цене аутобуске, односно возне карте другог разреда.

Изменама правилника, како је истакла директорка Сектора за финансијске послове Бојана Поповић, на овај начин је обухваћена знатно шира групација, односно већи број корисника који нису способни да рехабилитацију користе самостално, већ им је неопходна пратња друге особе, односно стараоца.

Она је најавила да ће посебном инструкцијом која ће пратити правилник, бити регулисани садржај и вредност пакета солидарне помоћи, односно да ће пакети убудуће бити стандардизовани када је реч о врсти производа које садрже, као и вредности сваког појединачног пакета.

Тако ће, речено је на седници, подела пакета помоћи бити равноправнија а пакете ће моћи да добије већи број најугроженијих корисника.

Усвојеним изменама правилника уведен је нови вид друштвеног стандарда, а то је развој социјалног дијалога и међународне активности, објавио је Фонд ПИО.

Говорећи о томе Бојана Поповић је навела да је овај вид друштвеног стандарда резултат преговора репрезентативних удружења пензионера са Владом Србије и Министарством финансија, након чега су одржани и састанци са Фондом па се дошло до решења да је ово најбољи начин да се уведе још један вид друштвеног стандарда.

Он ће, како је појаснила, побољшати положај корисника Фонда ПИО и отворити нове могућности за удружења пензионера.

У усвојеном правилнику се наводи да се социјални дијалог остварује кроз организовање трибина, округлих столова и саветовања у земљи, док међународне активности обухватају учешће на међународним конференцијама у иностранству која организују удружења, представници пензионера и старије популације.

ТопПрес/ Извор: Танјуг