Foto-ilustracija- Profimedia-Wavebreak

Грип је и званично стигао у Србију. У брисевима два пацијента – из Београда и Ниша, у референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ изолован је вирус А(Х1)пдм09, који је изазвао пандемију тзв. свињског грипа 2009. године.

Тај сој садржи овогодишња сезонска вакцина, што значи да су сви вакцинисани заштићени од тежих компликација најмасовније сезонске заразе. За ову сезону обезбеђено је више од 240.000 доза за заштиту најугроженијих о трошку осигурања.

Претходне недеље у „Торлак“ је из регионалних центара послато осам узорака из Лесковца, Београда и Института за јавно здравље Војводине, али ни у једном није изолован вирус грипа.

Тек у новим узорцима, из Београда и Ниша, у „Торлаку“ је у среду по подне потврђено његово присуство.

За недељу дана, према последњим обрађеним подацима, за седмицу од 17. до 23. децембра, у Србији су пријављена 3.963 случаја оболевања са симптомима сличним грипу – каже др Драгана Димитријевић, специјалиста епидемиологије из „Батута“.

То је мање него седмицу раније, када је регистровано 4.711 оболелих са симптомима налик грипу.

– Према искуству из претходних сезона, у наредним недељама можемо да очекујемо повећање броја оболелих – каже др Димитријевић. – Лабораторијска потврда грипа за ово доба године је очекивана и уобичајена.

Окупљања за предстојеће празнике повећавају могућност ширења грипа, јер се он лако преноси капљичним путем, а нека истраживања показују да један инфицирани, у просеку, зарази још 12 особа.

Вирус А(Х1), који је изолован у Србији, доминантан је ове сезоне у читавој Европи, али присутан је и вирус типа Б, који има мањи епидемијски потенцијал него вирус типа А.

ЗАРАЗА МЕЂУ НАЈМЛАЂИМА

Највише оболелих са симптомима сличним грипу, према евиденцији Института „Батут“, региструје се међу најмлађима старости до четири године (202,31 на 100.000), а затим у групи од пет до 14 година. Како грип у породице најчешће стиже из обданишта и школа, пауза за празнике у овим колективима могла би привремено за заустави бар ову линију ширења заразе. Епидемиолози први већи талас оболевања очекују крајем јануара.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, Б.Радивојевић