Фото: ТопПресФото: ТопПрес

Топола- У селу Липовац у дворишту четворогодишње   школе  налази се храст, према речима мештана стар је преко 300 година. Обим стабла је 6,5 метара.

Храст својом крошњом прави хладовину малишанима за време  школског одмора, ту је и сеоска амбуланта  као и спортски терен који већ годинама уназад окупља омладину на дружење и спортске активности.  Некада су се одржавали „сеоски панађури“  уз музику. Мештани села кажу да су приликом изградње спортског терена  пронађени остатци скелета за које се сматра да припадају турцима.

Становници села  Липовац овај храст поштују као свето дрво. Најстарији грађани у селу причају да су Калабићеви четници из села Влакча фебруара 1944. године убили 17- годишњу девојку Јулку Бошковић која је била родом из Врбице. Девојка је убијена јер је сарађивала са Партизанима. Ухваћена је од стране четника у селу Бања где је живела у кући Драгише Томковића након што је побегла из Врбице због страха од четника. Четници су из Влакче под командом Борисава Обрадовића пронашли Јулку у Бањи и подвргли мучењу. Убијену  девојку су донели у село Липовац и њене плетенице везели за гране храста, њен леш био је опомена за све партизанске сараднике.

Храст „Запис“  је место где се сваке године одржавају литије и литургија на дан сеоске славе првог дана Тројица. 1973. године храст је био инспирација да се оснује сликарска колонија и баш овај храст се нашао на многим платнима успешних и познатих сликара који су посетили ово село. Сматра се светим дрветом, гране које се одломе од старости или због ветра се не померају.

ТопПрес

Фото: Приватна архива
Фото: Приватна архива
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес