Топола – Вечерас је у Основној школи у Липовцу затворена 49. Сликарска колонија. За бројне посетиоце уприличена је изложба слика које су настале  током ове седмице у Липовцу, као и бројних ликовних радова од најмлађих учесника са радионица које су организоване специјално за њих. Свим учесницима ове 49. Сликарске колоније захвалила се Тамара Ђорђевић селектор овог сазива.

Директор Културног центра у друштву селектора и сликара, фото: ТопПрес

„Сваки дан је имао неку посебну енергију, имали смо различите идеје, правце, дешавања, тако да је  заиста било веома интересантно. Ја сам дала доста од себе да угостим моје колеге јер јако ценим то што су издвојили своје слободно време да буду овде са нама у Липовцу. Дијалози су остварени, то је била тема овогодишње колоније, пресликавају се на овим прелепим фотографијама и ја нисам уопште сумњала у њих. Ове године са нама је био и писац Стефан Тићми, он је направио Дијалоге са децом, литерарна и ликовна радионица је организована испод храста у школском дворишту тако да ћемо имати шта да покажемо у каталогу и из тог дела“, рекла је за ТопПрес Тамара Ђорђевић селектор 49. Сликарске колоније.

Селектор 49. Сликарске колоније, Тамара Ђорђевић, фото: ТопПрес

 

Посебну захвалност сликарима исказао је и директор Културног центра, који је најавио посебне припреме за следећу годину када ће се у Липовцу одржати 50. Сликарска колонија.

„Колонија је протекла у мало тежим условима, осим врућине, имали смо проблем и са недостатком воде, али сликари су издржали и нису се жалили. Драго ми је да остаје код нас 12 вредних слика, верујем да ћемо се виђати и наредних година и да ћете се наћи у нашој енциклопедији коју планирамо за следећу педесету Сликарску колонију. Ова колонија је донела нешто ново, направили смо искорак са дечјим писцем Тићмијем, тако да се надам да ће се сарадња са њим наставити и даље“, казао је Мирољуб Марковић, директор Културног центра у Тополи.

Мирољуб Марковић, директор КЦ у Тополи, фото: ТопПрес

На овогодишњој 49. Сликарској колонији учествовали су  Јошкин Шиљан, Краљ Чачка, Маријана Тодоровић, Љиљана Шуњеварић, Милорад Миша Младеновић, Данило Јекнић и писац Стефан Тићми.

„Први пут сам у Липовцу, Тамара је одрадила сјајан посао, дивна екипа, лепо село и јако лепо искуство“, каже сликар Данило Јекнић из Београда.

Сликар Данило Јекнић, фото: ТопПрес

Гости који су недељу дана боравили у Липовцу, били су смештени у сеоским домаћинствима. Вредне домаћице из овог села свакодневно су припремале разне ђаконије за ове уметнике.

Слике Данила Јекнића из Београда, фото: ТопПрес

„Задовољство ми је што дуги низ година имам прилику да у свом дому угостим уметнике који учествују на Сликарској колонији. Претходна искуства су заиста сјајна, јер сам упознала многе креативне људе. Позивам све туристе како из наше земље, тако и из иностранства, да посете наш крај и гостују у сеоским, туристичким домаћинствима. Надам се да ће уживати у чарима наше Шумадије и осетити  сву лепоту села“, поручила је Данка Јовановић, власница сеоског домаћинства.

Лесандрум џез квартет је својом музиком и песмом обележио крај вечери, Фото: ТопПрес

На крају вечери,  најмлађим учесницима радионица уручене су захвалнице a Лесандрум џез квартет је својом музиком и песмом увеличао догађај.

ТопПрес

Уручене захвалнице најмлађима, фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес