Манифестација „Дани патријарха Павла” у Чачку (огранци манифестације -Гацко, Република Српска; Никшић, Црна Гора; Призрен, Косово и Метохија, Србија), настала је из колоније „Крст патријарха Павла” која је постала важан део манифестације.
Идеја за колонију родила се 2015. године, са жељом идејног творца и оснивача да се анимирају креативни људи, који се баве дрворезом, да учествују у изради крстова које приносе у част јеванђеоског дела патријарха Павла, а који ће својим делима -крстовима обогатити манифестацију и трајно се уградити у културну баштину града Чачка и шире.
Прва колонија одржана је 2016. године, а наредне 2017 и 2018. године. Дефинисан је облик и садржај какав би требало и убудуће неговати. Патријарх Павле посебно је био везан за овај крај, будући да се његово духовно рођење одвијало, управо, у манастирима у околини Чачка, које је, с нескривеном радошћу, посећивао све до краја свог овоземаљског живота. Као искушеник, боравио је у манастирима: Вујан, Тројице и Благовештење, у којем се замонашио 1948. године. Као искушеник у манастиру Вујан (Гојко Стојчевић, патријарх Павле), изрезбарио је дрвени крст, који се, и данас, чува у ризници тог манастира, и у вези с којим се и родила идеја о организовању колоније под називом „Крст патријарха Павла”.
Колонија је основана у циљу баштињења дела патријарха Павла, а сада је у  саставу манифестације „Дани патријарха Павла”.
Темељ колоније био би – приношење ручно резбарених дрвених крстова (или у комбинацији
дрвета са другим материјалима), у знак поштовања према делу патријарха Павла. Сваке године се, од
стране компетентног жирија, уочи Крстовдана (27. септембра), обавља оцењивање приспелих радова и бира најбољи, чијем аутору се и додељује годишња награда. Аутор најбољег крста се и новчано награђује, а добија и луксузно урађену плакету (диплому, у кожном повезу) са знаком манифестације. Аутори осталих крстова добијају награде за учешће, и, такође луксузно урађене захвалнице – у папирном повезу. Покровитељ ове,
као и свих других активности манифестације је град Чачак.
Крстови се трајно чувају у Народном музеју у Чачку са подацима о делу и ауторима. Када буде сакупљен довољан број крстова, биће организована изложба и то – широм света, свуда где живе Срби и где се чува сећање на почившег патријарха Павла.
Изложбе ће пратити штампани, адекватно опремљени каталози крстова.
На дан Воздвижења Часног Крста – Крстовдан (27. септембар) уприличава се свечаност у манастиру Благовештење (Овчар бања), поводом завршетка рада колоније и доделе награда. Тада се позивају сви учесници који су даровали крст, представници носиоца активности (ЈУ Туристичка организација Чачка), представници покровитеља (град Чачак), поштоваоци дела патријарха Павла, верни народ и средства јавног
информисања.
Очекујемо крст и од вас, у знак поштовања према човеку који је живео по Јеванђељу. Ваше радове очекујемо најкасније до 31.8.2019. године, а радови који не буду благовремено приспели, ући ће у конкуренцију за наредну годину. Име аутора остаће забележено уз његово дело, које ће се чувати док траје људски род.
Изрезбарите и принесите и Ви крст у част богоугодног дела и лика патријарха Павла!
Укупна висина крста да не прелази 33 цм (ако се ради постамент, и он се урачунава се у укупну висину).
Вашу намеру да изрезбарите крст у част светог Павла патријарха српског и његовог дела, предочите до 31. 5. 2019, на адресу danipatrijarhapavla@gmail.com, а крст урађен по вашој замисли доставите, до 31.8.2019, на
адресу:
„Дани патријарха Павла”
(Туристичка организација Града Чачка), Градско шеталиште бб, 32000 Чачак.
За додатне информације обратите се оснивачу и старешини колоније Драгу Милошевићу
на горе наведену електронску адресу.
Организациони одбор манифестације
„Дани патријарха Павла“