Центар за слободне изборе и демократију, објавио је коначне резултате парламентарних и председничких избора, као и пројекцију расподеле мандата. Према Цесиду, излазност на јучерашњим изборима била је 58,6 одсто.

Будући састав републичког парламента, по свему судећи, биће шаренији него претходни. Према процени ЦЕСИД-а и ИПСОС-а, коалицији „Александар Вучић – Заједно можемо све“ припашће 120 мандата.

Други, са 38 мандата, биће листа „Уједињени за победу Србију“, док ће коалција окупљена око СПС-а имати 32 мандата. Следи „НАДА“ са 15, коалиција „Морамо“ са 12 мандата, док ће Заветницима и коалицији око Двери припасти по 10 мандата. Као мањинске листе, у Скупштину Србије улазе Савез војвођанских Мађара са шест мандата, Странка правде и помирења са три, затим „Заједно за Војводину-Војвођани“ са два, док ће по један мандат имати листа „СДА Санџака – Др Сулејман Угљанин“ и коалиција Албанаца Долине.

Према Цесидовој коначној процени резултата председничких избора, највише гласова освојио је Александар Вучић – 58,3 одсто. Други је Здравко Понош са 18,3 одсто, трећи Милош Јовановић са шест одсто гласова, док су на четвртом месту Бошко Обрадовић и Милица Ђурђевић Стаменковски са по 4,4 одсто гласова.

Када је о локалним изборима у Београду реч, Цесид процењује да ће СНС у Скупштини Београда имати 48 мандата, док ће листа „Уједињени за победу Београда“ имати 26 мандата. Коалцији „Морамо“ припашће 13 мандата, СПС-у 8, а коалиција НАДА имаће 7 мандата у престоничком парламенту. Према овој пројекцији у београдски парламент улазе и Заветници и коалиција око Двери са по четири мандата.

Локални избори одржани су и у две општине у Војводини. Према прелиминарним резултатима, убедљиву победу у Кули однела је колација око СНС-а са 11.160 гласова. И Сечњу су победили напредњаци са 63,22 одсто гласова.

ТопПрес/ Извор: РТВ(Бранимир Козаров)