Око 4.000 неактивних фирми у Србији биће принудно ликвидирано у наредних пет месеци, саопштила је Агенција за привредне регистре (АПР).

Агенција за привредне регистре је последњег дана 2019. године објавила у Регистру привредних друштава обавештења да су се стекли разлози за принудну ликвидацију око четири хиљаде предузећа.

Ова предузећа нису доставила годишње финансијске извештаје за две узастопне пословне године 2018. и 2017. годину.

„Прошле године је по истом основу обрисано око 22.400 привредних друштава из Регистра привредних субјеката, а у овом, новом поступку, стекли су се разлози за покретање принудне ликвидације код око 4.000 привредних друштава“, наводи се у обавештењу АПР-а.

Разлози за покретање принудне ликвидације су неотклоњиви, кажу надлежни, јер су истекли сви рокови за достављање поменутих финансијских извештаја.

„Након истека рока од 90 дана од дана објаве обавештења, регистратор надлежан за послове регистрације у Регистру привредних субјеката ће покренути поступак принудне ликвидације код наведених друштава и тек након тога, у року од 60 дана, обрисати та друштва из регистра“, објашњавају у АПР-у.

ToпПрес/ Извор: Танјуг