У протекла 24 сата преко Хоргоша у Србију ушло око 20.000 путника у 4.500 путничких возила. Због предстојећих празника и противепидемијских мера које ступају на снагу у недељу, на граничном прелазу Хоргош појачан је прилив путника на улазу у нашу земљу. Од сутра дозвољен улазак само ако поседују негативан ПЦР тест, не старији од 48 часова или десетодневни карантин.

За улазак у Србију на Хоргошу чека се до пола сата, али се са мађарске стране чека и до шест сати да би се са граничног прелаза Реске изашло из Мађарске и стигло до граничног прелаза.

Велике су гужве и на аустријско-мађарској граници и уопште на путевима у Западној Европи ка Србији јер су многи кренули због празника и како би избегли противепидемијске мере.

На граничном прелазу полицајцима ће морати да покажу тест или ће после здравственог упозорења морати да се пријаве на систем Е-здравље и да буду наредних десет дана у карантину. Из тог карантина моћи ће да изађу у случају да се у Србији негде у локалном заводу или овлашћеном лабораторији тестирају ПЦР тестом и ако буду негативни могу да изађу из карантина.

Мере не односи на путнике не оне путнике који пролазе кроз нашу земљу, за транзит за теретни саобраћај, али иза оне путнике у пограничној зони – за грађане Србије који раде у Мађарској у кругу од 30 километара. Они ако имају доказ о томе да раде у Мађарској или да имају земљу моћи ће без ПЦР теста да улазе или излазе.

Ове мере важиће на граничним прелазима до 10. јануара. На граничном прелазу Бајаково јуче је формирана колона дуга пет километара на улазу из Хрватске у Србију.

ТопПрес/ Извор: Мондо