Директор Управе за заштиту биља Небојша Милосављевић изјавио је  да шљиве из Србије, чија је пошиљка заустављена на граници са Хрватском, због како је наведено опасних пестицида, не може бити анализирана у Србији јер је наложено њихово уништавање.

Милосављевић је рекао за Танјуг да је инспекција послата код извозника и произвођача и да се резлутати очекују.

Шљиве су пре извоза прошле контролу и утврђено је да је производ безбедан, рекао је Милосављевић поводом вести да је јуче кроз систем за брзо обавештавање ЕУ стигла информација о пресретању пошиљке свеже шљиве из Србије ка ЕУ, јер је садржала, опасан пестицид.

„Та пошиљка није враћена код нас, тако да не можело да је узоркујемо и извршимо упоређивање са оним што смо добили кроз саму нотификацију, већ је наложено њено уништавање. Одмах по добијању те информације послали смо инспекцију и код извозника и код произвођача – два произвођача су продала ту шљиву извознику и практично та њихова шљива чини пошиљку која је пресретнута у ЕУ“, рекао је Милосављевић.

Узели смо узроке и дали на анализу и очекујемо резултате, додао је он.

„Прелиминарни резултати говоре да нису пронађени остаци средстава за заштиту биља“,рекао је Милосављевић за Танјуг.
Пре извоза ове пошиљке је извршено узорковање и испитивање у акредитованој лабораторијии, додаје и каже да је утврђено да је по свим параметрима производ безбедан, односно усаглашен са правилником о средствима за заштиту биља.

ТопПрес/ Извор: Танјуг