Прибој – Ни на небу, ни на земљи. Тако би се можда и најбоље могла описaти ситуација становника који живе у пограничним селима. Саставци на тромеђи Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине једно је од таквих. Не зна се ко је цртао међудржавне границе, али чињеница је да оне пролазе кроз спаваће и дневне собе, али и кроз гробља. Мештани често кроз шалу кажу да тамошњи домаћини казан заложе у једној, а ракија потече у другој држави.

– Код нас када певац запева чује се у три државе, у Србији, Босни и Црној Гори. Територијално припадамо Прибоју, али смо поприлично везани и за Рудо. Њихове комуналне екипе на пример износе смеће из нашег села, а рачуне плаћамо у општини Прибој у Србији. Многе комшије овде код нас нису сигурне ни коме припадају. Тешка ситуација је и кад је у питању одлазак код доктора, или деца кад иду у школу“, кажу мештани Саставака за агенцију РИНА.

Велике муке Прибојаца почеле су оног дана када се распала бивша Југославија и уцртала се до тада непостојећа граница. Иако су читавог живота живели као држављани једне земље, након распада један брат се пробудио у Босни, а други у Србији. Невидљива граница није поделила само куће, већ и штале, помоћне објекте и гробна места.

– На гробном месту Марковића, граница прелази тачно преко њих, качи ноге и оне припадају Србији, а глава им је у Босни. Такође, граница је поделила и капелу која се не налази у нашој земљи. Такође, наш поштар ради у две државе и свакодневно пролази четири пункта како би рачуне разделио по селу, додају мештани.

Међутим, у свему томе има једна добра ствар. Ова гранична заврзлама никада није спречавала мештане села са тромеђе да живе сложно и међусобно помажу. Већ пола века сваке године имају и организовао окупљање где се друже и такмиче у ројним дисциплинама.

Да је ово место јако попупларно показује податак да се на овом месту једне године, сакупило преко 40 фудбалских клубова да одиграју меч. Дешавало се да онај ко се такмичи у дисциплини бацања камена са рамена, неколико пута направи међународни инцидент и камен пребаци из Србије у Босну. Најважнији су добри међународни односи, да није тога не би ни ово село живело. То је такође показатељ да не можете раздвојити нешто што је нераздвојно, а то су људи, судбине али и историју – закључио је Лазар Рвовић, председник општине Прибој.

Село Саставци од Прибоја је удаљено 16,8 километара а од Рудог 17,3. До Пљеваља у Црној Гори релација је ипак мало већа и износи 35,7 километара.

ТопПрес/ РИНА