Ефекти предузетих мера укључујући и продужетак полицијског часа током викенда могли би да буду видљиви већ за пет до седам дана, изјавила је данас заменица директора Института Батут Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је за ТВ Прва рекла да се нису спровеле превентивне мере број оболелих би био знатно већи.

Истакла је да је важно да се спречи масовније обољевање медицинских радника у здравственим установама, односно да је потребан максималан степен надзора и предострожности када је у питању контрола ширења ове инфекције у болничким условима.

Она је рекла да су све предузете мере у тим установама до сада за похвалу и да су имале за циљ спречавање ширење инфекције.

Др Кисић Тепавчевић је рекла да је у другим земљама попут Италије и Шпаније велики пораст оболелих уследио после четврте, пете или шесте недеље.

Оно што сада радимо и за мере током викенда видећемо ефекте за пет до седам дана, рекла је она и додала да је приметно да је већина градајана схватила улогу и одговорно се понела.

„Ово јесте период када се очекивао пораст оболелих а треба имати у виду да има доста асимтоматских носилаца, а то колико ће да се шири зависи од свих нас и тога да ли ћемо поштовати мере“, рекла је она.

Кисић Тепавчевић је навела да је у Србији учесталост обољевања 10 до 12 пута мања у односу на друге земље, али да је чињеница да смо могли да спречимо и ове случајеве.

Рекла је да имамо скоро 2.000 потврђених резервоара инфекције и пет до 10 пута више асимтоматских носилаца, те да се до сада показало да је оболевање код деце прошло или без икаквих пропратних симптома или са благим облицима клиничког испољавања.

Међутим, без обзира на то деца и сви који немају симптоме а имају корона вирус могу да шире инфекцију око себе, додала је Кисић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг