Крагујевац – Министарка Дарија Кисић најавила је социјални програм за раднике Фијата, наводећи да држава и ресорно министарство имају сталне контакте са радницима и синдикатима широм Србије, те да је и комуникација са запосленима и синдикатима крагујевачког Фијата транспарентна.

Она је данас током посете фабрици Вакер Нојзон у Крагујевцу навела да је имала састанке са представницима синдиката, али и запосленима у Фијату.

„Влада Србије и држава се брине о својим радницима а тако је и када су у питању и радници Фијата. И када су у питању приватни послодавци јасно је да треба да се послује по законима Србије и у складу са тим смо разговарали са радницима. Знамо да је у овом тренутку, како је и руководство Фијата изнело, једно интерно истраживање о заинтересованости радника за одређене програме који се нуде у овом периоду трансформације. Након тога следи социјални програм, који ће бити спроведен по закону, уз укључивање у преговоре и Националне службе за запошљавање“, навела је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Поручила је да ће радници бити упознати са свим условима и могућностима и да ће држава и министарство да се ангажују да у периоду трансформације фабрике нађу најбоље решење за запослене.

„Ту смо и за медијацију и разговоре и са радницима и руководством Фијата, тако да ће све бити транспарентно у наредном периоду. То је политика коју заступа и Фијат, а ми смо ту када буде изнет социјални програм да учествујемо у преговорима и да видимо које су то најбоље могућности за запослене у датим околностима“, рекла је Кисић.

Она је подсетила да је Фијат одлучио да производи нови модел управо у нашој земљи, али каже да је потребан одређени временски период за кадровску и производну трансформацију.

Представник запослених у Фијату Ђорђе Милојевић изразио је задовољство након јучерашњег састанка са министарком у Београду истакавши да радници очекују добар социјални програм за оне који желе да напусте фабрику као и радно ангажовање у наредне две године до почетка производње новог модела, за оне који желе да остану да раде.

„Министарка и наш градоначелник су нам изашли у сусрет. Она нам је обећала да ћемо до краја маја добити неки социјални програм односно отпремнине за оне који желе да напусте фабрику а ми који желимо да останемо да нам се обезбеди посао и плате до почетка новог модела. Ми нећемо ништа да потписујемо док се не објави социјални програм. Надамо се да ће бити све како треба, али уколико не буде договора око социјалног програма, ми ћемо поново да организујемо протесте, иако то нико не жели“, казао је Милојевић.

Вокер Нојзон за 5 година удвостручио број запослених

Министарка Дарија Кисић посетила је данас компанију Wacker Neuson која у Крагујевцу послује већ 15 година и која се као лидер у запошљавању у региону издваја посебно по запошљавању теже запошљивих лица.

Компанија посебну пажњу посвећује које раде на пословима заваривања, као и тренинг центру у којем се обучавају будући заваривачи и ученици који се школују по моделу дуалног образовања.

Министарка је навела да је од 2017. удвостручен број запослених у овој компанији и да је то пут којим Србија жели да иде.

“Довођење нових инвеститора, нова радна места, повећање стопе запослености је оно што Влада заступа, а управо је Крагујевац одличан пример као град са најбржим падом стопе незапослености. У последњих годину дана стопа незапослености је смањена за 15 посто. Само од почетка године закључно са данашњим даном је са евиденције Националне службе за запошљавање у овом граду запослено преко три хиљаде људи“, навела је Министарка за рад, запошљавање, борачка о социјална питања.

Навела је и да управо фирма Вакер Нојзон одличан пример по расту стопе запослености, али и по укључивању најрањивијих група са тржишта рада, особа са инвалидитетом, као и припадница женске популације, које овде раде као заваривачице.

„Са њима сам данас разговарала и оне су изузетно успешне у овом послу и показале су да пол није баријера за обављање било ког посла. Ова компанија такође запошљава И припаднике ромске популације и заиста сам поносна колико овде улажу у обуке и образовање својих запослених“, казала је министарка.

Компанија Вакер Нојзон, иначе, после 15 година пословања гради нову фабрику од преко 20 хиљада квадрата у Крагујевцу која треба да почне са радом у октобру ове године, а директор Вакер Нојзон Крагујевац Бранко Илић каже да компанија свој раст и развој дугује стручним и искусним радницима, пре свега умешним мајсторима заваривачима, као и инжењерима.

“Вакер Нојзон је међу првим компанијама у Крагујевцу која је препознала будући недостатак обучених кадрова И организовала обуку из области заваривања И браварскх послова. Кроз тренинг центар компаније прошло је више стотина људи, али И ученика из Средње стручне школе у Крагујевцу, у оквиру програма дуалног образовања“, рекао је директор.

Тренутно у крагујевачкој фабрици више од 20 жена ради у производњи, а план је да се убудуће запосли још. Једна од њих је и Ивана Стефановић, која у фабрици ради на пословима заваривача.

“Претходно радно искуство ми је било у трговини више од десет година, али сам хтела да променим посао И пријавила сам се на конкурс за заваривача у овој фабрици. Није ми тешко, иако сви имамо неке предрасуде да жене не могу то да раде. Могу рећи да ми је лакше него у трговини. Колеге су ме добро прихватиле И од њих сам доста научила“, каже Ивана, која у компанији Вакер Нојзон ради годину и по дана.

Компанија се бави производњом челичних конструкција и делова за грађевинске машине, а тренутно у Крагујевцу запошљава око 600 људи.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ (Ана Ребић)