Кисић Тепавчевић: Не смемо да се опустимо, вирус је показао да временске прилике не утичу на њега

Кисић Тепавчевић: Не смемо да се опустимо, вирус је показао да временске прилике не утичу на њега

Др Дарија Кисић Тепавчевић, заменица директорке Батута, каже да ће се у наредном периоду ипак разматрати додатно ублажавање мера

– Сигурно знају и сами одговор. Сигурно ће се разматрати да се повећа радно време места где је могућ боравак на отвореном, што је много безбедније. Клубови су били прави расадници инфекција, показало се као значајно место инфекције иако су млади људи одговорни и савесни – рекла Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је најавила да ће се у наредном периоду још неке мере релаксирати.

– Морам да нагласим да је певање и гласна прича тренутак када се највише преноси вирус.

Докторка је рекла да је приметила да се све мање носе маске.

– Лето је изненадило читав свет, опуштање је очигледно било у читавом свету, размишљали смо о јесени, али вирус је и даље ту. Не мислим да нам се може поновити таква врста опуштања, вирус је показао да временске прилике не утичу на њега.

Мора да буде расподела одговорности и да поштујемо превентивне мере. Казнена политика је непопуларна и примењује се у многим земљама, али нисам њен поборник. Не мислим да казна може да буде јачи мотив за маском од жеље да сачувате здравље – рекла је докторка. Она каже да су висине казне одређене законом, али да сматра да је свест грађана доминантнија.

Када је реч о свадбама докторка Дарија каже да је то нешто што се планира те је разумљиво да грађане занима могу ли се свадбе организовати у октобру.

– Што се тиче броја окупљања људи на отвореном је 10. На слављима је фаворизовано преношење инфекције, људи су се значајно опуштали. Чак иако дође до попуштања мера, то неће важити и за весеља. Не можемо замислити свадбу с ношењем маски, и тако ће бити до даљњег. Сви се надамо да ће се десити неко чудо, не знамо када ће се десити, али све је могуће – рекла је Дарији Кисић Тепавчевић.

Када је реч о летовању, она каже да је могуће отићи али да је њен лични став да је боље остати у Србији.

– Свако треба да процени ситуацију за себе и своју породицу. На основу званичних података, у било коју земљу да одете у региону епидемиолошка ситуација је лошија него код нас и то сви треба да имају на уму. Стално апелујемо да се придржавају свих превентивних мера – нагласила је докторка.

Она каже да је повратак наших грађана из региона забрињавајући и да се очекује пораст броја оболелих.

Када је реч о одласку на литургије у цркве, докторка каже да се и то мора прилагодити епидемиолошкој ситуацији.

ТопПрес/ Извор: Информер.рс

KOMENTARI