Вакцинација трећом дозом против корона вируса у Србији почиње у уторак, најавила је вечерас чланица Кризног штаба за борбу против ковида Дарија Кисић Тепавчевић, додајући да ће први кандидати за трећу дозу бити особе са смањеним имунитетом.

Она је гостујући на РТС-у објаснила да су то људи са различитим имунодефицијентним стањима, особе на хемодијализи, људи са пресађеним органима, који су на имуносупресивној терапији, затим старији од 70 година.

„Такође и људи које се налазе у установама социјалне заштите, пре свега у геронтолошким центрима, запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите, као и путници у међународном саобраћају“, рекла је Кисић Тепавчевић.

На питање да ли људи који не припадају овим категоријама а желе да приме трећу дозу могу да је приме, одговорила је да сви грађани којима је од примања друге дозе прошло више од шест месеци трећу дозу могу да приме на лични захтев.

Навела је да ће сутра бити одлучено где ће се трећа доза примати, а када је реч о дилемама људи коју вакцину примити, истакла је да су претходних месеци земље које нису имале довољно вакцина за прву и другу дозу комбиновале различите произвођаче и да су се све оне показале безбедним и ефектним.

„Неке земље су већ дале трећу дозу, Турска, Емирати,Велика Британија, Мађарска, и ту је било разних комбинација. Рецимо, у Турској је 6,5 милиона људи добило вакцине и резултати истраживања који ће се објавити за пар дана говоре у прилог томе да је нешто већа ефективност показана тамо где су рецимо примењене три дозе кинеског произвођача у односу на комбинацију кинеске и Фајзерове вакцине“, нагласила је Кисић Тепавчевић.

Додала је да је суштина у томе да је могућа комбинација свих вакцина са једним изузетком, а то је да ако је неко добио две дозе вакцине руског произвођача, која има прву и другу компоненту, за трећу дозу, ако се одлучи за ову исту вакцину, треба да прими прву компоненту.

ТопПрес/  Извор: Танјуг